veteran, război, ignorat, autorități
Veteranul de război ignorat de autorități (sursa foto: George Simion / Youtube)

Astăzi, 11 noiembrie, este sărbătorită Ziua Veteranilor. MApN transmite că ceremonia organizată în Parcul Tineretului la Monumentul Eoilor căzuți vor avea loc fără public din cauza pandemiei. 

Cu prilejul Zilei Veteranilor, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații vor fi organizate miercuri, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase în format restrâns.

În Capitală, de la ora 10.45, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului va avea loc o ceremonie militară și religioasă și vor fi depuse coroane de flori.

Din cauza pandemiei de coronavirus ceremonia se va desfășura fără public. Activitatea va fi, însă, transmisă live pe pagina de Facebook a MApN.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru dat fiind faptul că la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania a devenit valabil. În urma acestuia, se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.