virgil sahleanu, asasinat
Virgil Sahleanu, lider de sindicat asasinat (Facebook)

Mișcarea sindicală din România a comemorat luni 20 de ani de la asasinarea liderului salariaților de la Tepro Iași, Virgil Săhleanu, primul sindicalist român ucis după 1989.

La data de 7 septembrie 2000, Virgil Săhleanu, liderul de sindicat de la Tepro Iași Cehul a fost asasinat la comanda cehului Frantisek Priplata. El a fost condamnat pentru instigare la asasinarea.
Atacul împotriva liderului de sindicat a fost negociat direct de Frantisek Priplata cu patronul unei firme pază, Cătălin Ciubotaru, după cum rezultă din sentința prin care afaceristul ceh a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru instigare la omor.
Pe 4 septembrie 2000, Priplata i-­a spus lui Ciubotaru că dacă nu rezolvă rapid problema “Săhleanu” îi va rezilia contractul pentru paza combinatului Tepro. Firma patronată de Ciubotaru obținuse un contract de aproape 400 de milioane de lei vechi pe lună pentru paza uzinei Tepro, dar nu reușise să-și intre în rol din cauza opoziției sindicatului. Frantisek Priplata a negociat, în acea zi, cu Ciubotaru un preț pentru agresarea lui Virgil Săhleanu.
Cei doi s-­au înțeles pentru 3000 de dolari. Priplata i­-a fixat lui Ciubotaru și un termen final până la care trebuia rezolvată „problema Săhleanu”: 14 septembrie 2000. Atunci urma să ajungă la Iași patronul ceh Zedenek Zemek, reprezentat de Priplata în privatizarea Tepro. Planul era ca sindicalistul să stea măcar 2- ­3 săptămâni în spital, perioadă în care firma de pază să preia controlul securității combinatului, iar protestele salariaților Tepro să înceteze, potrivit HotNews.ro.
Pentru aplicarea planului, doi agenţi ai firmei de pază din Vaslui s­-au deplasat în două rânduri la Iași ca să î­l atace pe sindicalist. Ei l­-au urmărit mai multe zile pe Săhleanu, însă sindicalistul era mereu însoțit, astfel încât nu au reuşit să se apropie de el. Pe 5 septembrie 2000, a doua zi după ultimatumul lui Priplata, Cătălin Ciubotaru le­-a cerut angajaților săi să urgenteze atacul asupra sindicalistului. Mai mult, el le-­a promis că dacă vor reuși să­-l asasineze le va dubla banii promiși.
În dimineața zile de 7 septembrie 2000, Virgil Săhleanu a ieșit singur din apartament, a coborât scările, iar când a ajuns la parterul blocului a fost atacat de cei doi angajați ai firmei de pază. Unul dintre ei l-­a lovit cu pumnul, având prinsă de degete o rozetă metalică de robinet, iar celălalt l­-a tăiat în zona gâtului cu un cuțit. Loviturile de cuțit au continuat până ce Virgil Săhleanu și­-a pierdut cunoștința. Cei doi asasini au fugit după atac înapoi la Vaslui, iar Virgil Săhleanu a decedat la spital în aceeași zi.