sursa: Libertatea.ro

36 de muncitori Srilankezi de la o firmă de confecții din comuna Mihai Eminescu din Botoșani au fost aduși duminică seară cu două autocare de la Botoșani și abandonați la intrarea în Aeroportul Internațional Otopeni, deși aeroportul din Colombo este închis zborurilor comerciale, scrie Radio Europa Liberă.

După ce au stat 3 săptămâni în carantină instituționalizată, fiind supuși și unor episoade umilitoare precum a fi încătușați cu șoricei de plastic, muncitorii au fost concediați și urcați în două autocare cu promisiunea de a fi repatriați, deși nicio cursă nu era organizată pentru a îi duce în Sri Lanka.

În urma situației speciale apărute, ministrul muncii Violeta Alexandru a venit duminică la aeroportul Otopeni după ce a aflat de situația muncitorilor, iar aceștia au primit cazare la un hotel în Otopeni.

Cert este că îmi ridic un semn de întrebare cu privire la plecarea lor de acolo către București, în condițiile în care nu era clară posibilitatea de a fi îmbarcați. Rămâne să ne lămurim mâine (luni – n.r.) împreună cu colegul nostru, prefectul de Botoșani, și vom face declarații”, a declarat, duminică seara, ministrul Violeta Alexandru, citată de Digi24.

„Înțeleg că le-a fost întrerupt contractul de muncă la o firmă din Botoșani. Până ne lămurim asupra condițiilor în care s-au întrerupt aceste contracte, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, care are de la mine dispoziție să verifice lucrurile, opiniile sunt împărțite”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul muncii mai spune că din câte a discutat cu muncitorii la aeroport, o parte dintre ei vor să continue să lucreze în România și își doresc să găsească o altă oportunitate de angajare. Alții își doresc să ajungă acasă. Ministrul promite că va găsi soluțiile potrivite.

Alți patru muncitori din Sri Lanka au rămas să lucreze la fabrica de confecții, iar trei sunt internați la Spitalul Județean Botoșani.