Alexandru Oproiu / sursa: captura youtube

Alexandru Oproiu, creatorul școlii românești de gastroenterologie a decedat. Anunțul a fost făcut de jurnalistul Radu Tudor pe blogul său.

A fost președinte de onoare al Societății Românești de Gastroenterologie.

A fost timp de 22 de ani directorul Spitalului Fundeni.

A fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Era, dincolo de bisturiu și de mintea slipitoare, și un om cu umor și cu plăcerea vorbelor. Era pansamentul uman, chemat de fiecare urgență medicală pentru a repara ceea ce alții nu puteau repara.

Cine i-a trecut pragul cabinetului, știe toate acestea. Cine a avut norocul să-i asculte sfaturile, este mai bogat, cu siguranță.

A reușit să trăiască şapte decenii în secolul XX şi să acopere primele decenii ale mileniului trei, spunea, cândva.

”Fără a fi meritul meu, am trăit şi văzut multe. În al doilea război mondial am fost spectator, dar am participat fizic şi emoţional la două schimbări de 180 de grade ale sistemului politic şi social. Este o experienţă de viaţă unică şi formidabilă a generaţiei noastre”, spunea marele profesor Oproiu, cu modestie, despre el, omul-enciclopedie, care și-a dedicat viața binelui pentru semenii săi.

De-a lungul impecabilei sale cariere, în peste 60 de ani de meserie practicată cu mare succes și dăruire, a vindecat sute de mii de români de afecțiuni gastroenterologice grave și foarte grave.