regiune, amhara, etiopia
Regiunea Amhara din Etiopia (sursa foto: african news)

Două aeroporturi din statul Amhara din Etiopia, în apropierea statului nordic Tigray, unde trupele federale luptă cu forțele locale, au fost vizate de rachete vineri, a spus guvernul etiopian citat de Reuters

Una dintre rachete a lovit aeroportul din Gondar și l-a deteriorat parțial vineri seara, a declarat Awoke Worku, purtătorul de cuvânt al zonei centrale din Gondar, în timp ce o a doua lansată simultan a aterizat chiar în afara aeroportului de la Bahir Dar.

Guvernul a dat vina pe partidul de guvernământ din Tigray, Frontul Eliberării Poporului Tigray.

„Junta TPLF folosește ultimele arme din armamentele sale”, a scris pe Twitter grupul de lucru de urgență al guvernului. Partidul din Tigray nu a fost imediat disponibil pentru comentarii.

Sute de oameni au fost uciși în războiul de 10 zile. Premierul Abiy Ahmed a trimis forța națională de apărare într-o ofensivă împotriva trupelor locale din Tigray săptămâna trecută, după ce i-a acuzat că atacă trupele federale.

Un angajat al Ethiopian Airlines care nu dorește să fie identificat a spus că zborurile către aeroporturile Gondar și Bahir Dar au fost anulate după atac.

Yohannes Ayele, rezident în Gondar, a declarat că a auzit o explozie puternică în cartierul Azezo al orașului la ora 22:30, ora locală. Un alt locuitor al zonei a declarat că racheta a avariat clădirea terminalului.

Forțele statului regional Amhara au luptat alături de omologii lor federali împotriva luptătorilor lui Tigray.

Națiunile Unite, Uniunea Africană și alții sunt îngrijorați de faptul că luptele s-ar putea răspândi în alte părți ale Etiopiei, a doua țară cu cea mai mare populație din Africa și ar putea destabiliza regiunea mai largă a ”Cornului Africii”.

Peste 14.500 de persoane au fugit în Sudan, stat vecin, iar viteza noilor sosiți „copleșește capacitatea actuală de a oferi ajutor”, a declarat vineri agenția ONU pentru refugiați.

Comisia pentru drepturile omului din Etiopia, numită de guvern, dar independentă, a declarat că trimite o echipă de anchetatori în orașul Mai Kadra din Tigray, unde Amnesty International a raportat săptămâna aceasta ceea ce a spus că este o dovadă a uciderilor în masă.