prim, ministru, noua, zeelandă
Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande (sursa foto: Flickr)

Prim-ministrul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a câștigat cu o victorie zdrobitoare alegerile generale ale țării, scrie BBC

Partidul Laburist de centru-stânga al lui Ardern a câștigat 49% din voturi și se preconizează că va câștiga o majoritate parlamentară directă, lucru rar în Noua Zeelandă.

Partidul național de opoziție de centru-dreapta, în prezent cu 27%, a recunoscut înfrângerea după sondajul de sâmbătă.

Votul trebuia inițial să aibă loc în septembrie, dar a fost amânat cu o lună din cauza pandemiei.

Peste un milion de oameni au votat deja, începând pe 3 octombrie. după sistemul din SUA de vot înainte de deschiderea propriu-zisă a urnelor.

Pentru ce altceva au mai votat neozeelandezii? 

În afară de alegerea candidatului și a partidului lor preferat, neozeelandezii au fost rugați să voteze în două referendumuri: eutanasierea și legalizarea canabisului.

Primul își propune să ofere persoanelor bolnave în fază terminală opțiunea de a solicita moartea asistată. Acesta este un vot obligatoriu, ceea ce înseamnă că va fi adoptat dacă mai mult de 50% votează „da”.

Al doilea este dacă utilizarea recreativă a canabisului ar trebui să devină legală.

Totuși, acest lucru nu este obligatoriu – ceea ce înseamnă că, chiar dacă majoritatea oamenilor votează „da”, este posibil ca canabisul să nu devină legal imediat. Ar rămâne în continuare la latitudinea guvernului care va introduce un proiect de lege pentru a legaliza acest lucru.

Rezultatele preliminare pentru ambele referendumuri vor fi anunțate pe 30 octombrie.

Sistemul de votare din Noua Zeelandă

Noua Zeelandă are alegeri generale la fiecare trei ani. În cadrul sistemului său, alegătorii sunt rugați să voteze de două ori – pentru partidul lor preferat și pentru electoratul sau circumscripția de unde aparține un independent.

Un partid trebuie să primească mai mult de 5% din votul partidului sau să câștige un loc de electorat pentru a intra în parlament. Un număr de locuri sunt rezervate candidaților maori.

Pentru a forma guvernul, un partid trebuie să câștige 61 din 120 de locuri. Dar de când a fost introdus acest sistem, niciun partid nu a reușit să facă acest lucru pe cont propriu.

Partidul Laburist al lui Ardern se preconizează că va câștiga 64 de locuri – suficient pentru o majoritate absolută.

De obicei, partidele trebuie să lucreze împreună, ducând la guverne de coaliție. Aceasta înseamnă, de asemenea, că un număr mai mic de politicieni din partidele minore ar putea decide alegerile, în ciuda faptului că partidele majore obțin o parte mai mare de voturi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugăm lasă un comentariu!
Numele tău