Alexei Navalny
Alexei Navalny / sursa: wikipedia commons

Liderul opoziției Kremlinului, Alexei Navalny, va zbura duminică înapoi în Rusia, în ciuda amenințării cu închisoarea la întoarcere, a anunțat miercuri acesta, potrivit The Moscow Times.

Navalny, în vârstă de 44 de ani, și-a revenit în Germania în urma a ceea ce oamenii de știință occidentali au decis că este otrăvire cu agentul nervos Novichok în august. El a promis că se va întoarce în Rusia după ce va fi recuperat complet după otrăvire, despre care susține că a fost comandată de președintele Vladimir Putin.

„Întrebarea dacă mă întorc sau nu pur și simplu nu a depins de mine. Eu nu am plecat niciodată, ci m-am trezit pur și simplu în Germania la terapie intensivă”, a spus Navalny.

„Pe 17 ianuarie mă întorc acasă. Vă aștept să mă primiți”, a mai adăugat opozantul rus.

Anunțul său vine la o zi după ce Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN) a cerut instanței să înlocuiască pedeapsa cu suspendare din 2014 din dosarul Yves Rocher cu o condamnare reală la închisoare, semnal că ar putea fi închis la sosirea în Rusia. Perioada de probă prelungită în cazul delapidării, spune el, a fost motivată politic, iar instanța europeană pentru drepturile omului a decis că a fost nedreaptă și că expiră la 30 decembrie.

La sfârșitul lunii decembrie, anchetatorii ruși au deschis o anchetă penală cu privire la acuzațiile potrivit cărora militantul anticorupție a folosit în mod greșit donații de 4,8 milioane de dolari către organizațiile sale nonprofit. Acuzația prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

„Am supravietuit. Și acum Putin, care a dat ordinul să fiu otrăvit, țipă în jurul buncărului său și le spune servitorilor să facă totul pentru a nu mă întoarce. Servitorii acționează ca de obicei: inventează noi dosare penale împotriva mea ”, a scris Navalny.

Kremlinul continuă să nege că Navalny a fost otrăvit, acuzând Occidentul că refuză să împărtășească dovezi.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugăm lasă un comentariu!
Numele tău