Mieczyslaw Michalak/Agencja Gazeta

Cel mai înalt arhiepiscop al Bisericii Catolice Poloneze a sesizat, sâmbătă, Vaticanul despre un  episcop polonez acuzat că ar fi protejat preoții cunoscuți că au abuzat sexual copii, scrie AlJazeera.

Sesizarea, fără precedent în Polonia, țara profund religioasă, va testa procedurile introduse de Vatican anul trecut, referitoare la prelații care închid ochii asupra abuzului sexual asupra copiilor. Vaticanul este de așteptat să atribuie un anchetator în acest caz.

„Îi rog pe preoți, călugărițe, părinți și educatori să nu fie conduși de logica falsă de a proteja Biserica, de a ascunde eficient abuzătorii sexuali”, a spus arhiepiscopul polonez Wojciech Polak într-un comunicat publicat sâmbătă.

Cazul a devenit cu atât mai important, după ce un film al fraților Tomasz și Marek Sekielski, lansat sâmbătă, a arătat cum episcopul Edward Janiak, cu sediul în orașul Kalisz, nu a reușit să ia măsuri împotriva preoților despre care se știa că au abuzat copii.

Victimele abuzurilor sexuale au cerut de mult timp măsuri care să faciliteze raportarea presupuselor acoperiri ale Bisericii.

Biserica Catolică din Polonia, o instituție cu legături strânse cu partidul național de dreapta și aflat la putere, s-a confruntat în trecut cu acuzații de apărare a preoților care abuzează de copii.