Cod galben Instabilitate atmosferica
Instabilitate atmosferica / sursa: public domain pictures

Administrația Națională de Meteorologie a lansat pentru marți două avertizări de vreme instabilă și disconfort termic.

Astfel, există o avertizare de instabilitate atmosferică și disconfort termic, pe 1 septembrie. În intervalul menţionat, în regiunile sudice și estice disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi de 33…36 de grade și izolat 37…38 de grade în Lunca Dunării.

Pe parcursul zilelor de miercuri și joi (02 și 03 septembrie), în regiunile sud-estice disconfortul termic se va menține accentuat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi de 32…35 de grade.

De asemenea, a fost lansat un Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalui 1 septembrie, ora 16 – 2 septembrie, ora 03. Zone afectate: Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, local zona de munte și nordul Moldovei.

În intervalele și zonele menționate, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp.