Brexit (sursă foto: Wikimedia Commons)

Uniunea Europeană amenință sancțiuni pentru Regatul Unit. Motivul- UK trebuie să renunțe la proiectul de lege care va modifica acordul pentru Brexit „până la sfârșitul lunii”- relatează BBC

„Proiectul de lege pentru Piața Internă” modifică părți alte tratatului pentru Brexit semnat la începutul anului între Marea Britanie și Uniunea Europeană- protocolul pentru Irlanda de Nord este modificat, iar executivul de la Londra va putea să modifice sau să anuleze reguli privind transportul mărfurilor. Actul este susținut de premierul britanic Boris Johnson, însă a stârnit nemulțumiri în rândul Uniunii Europene.

Blocul comunitar spune că „proiectul de lege a afectat puternic relația de încredere dintre Regat și Uniunea Europeană”.Britanicii, pe de altă parte, spun că Parlamentul de la Londra este suveran și că poate adopta legi care încalcă obligațiile din tratate în care guvernul a angajat țara.

După ce actul a fost publicat, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, s-a întâlnit de urgență cu responsabilul britanic pentru Brexit, Michael Gove.

După discuțiile între cei doi, UE a anunțat pe un ton ferm că acordul de retragere al Marii Britanii reprezintă un set de obligații legale din care niciuna dintre părți „nu se pot retrage, nu îl pot schimba, clarifica, amenda, interpreta sau anula unilateral“. Europenii au respins argumentul britanicilor conform cărora legea este menită să protejeze peacea din Irlanda de Nord, argumentând la rândul lor că legea face exact contrariul.