DIICOT (foto: facebook)

Trei persoane din orașul Ungheni din județul Mureș au fost reținute pentru cămătărie și șantaj. Este vorba de 2 bărbați și o femeie. Aceștia acordau împrumuturi cu dobânzi mari, iar cei care nu le puteau returna banii erau obligați să le achite din alocațiile copiilor sau din ajutoarele sociale și chiar să îi trimită pe cei mici la cerșit.

Procurorii DIICOT spun că încă din 2015 un bărbat și concubina sa au început să acorde împrumuturi cu dobândă persoanelor cu venituri foarte mici din Ungheni. Inițial au primit bani doar câțiva localnici, însă ulterior aproape toți localncii s-au îndatorat la cei doi care obțineau venituri impresionante. Dobânzile erau între 35 și 50% din suma împrumutată, fiind vorba despre sume de la câteva zeci de lei până la 100 lei. Banii se înapoiau atunci când persoanele care se împrumutau primeau alocațiile copiilor sau alte ajutoare sociale.

Cei care nu reușeau să restituie banii erau amenințați cu corecții fizice sau li se dubla suma pe care o datorau. Inculpații șantajau victimele să le cedeze toate veniturile obţinute cu titlu de alocaţie pentru copii, ajutor pentru persoane sărace sau alte asemenea indemnizaţii primite de la stat. Atfel, sumele încasate erau de 4-10 ori mai mari decât cele împrumutate. Pentru a scăpa de datorii, unii localnici și-au trimis copii la cerșit.

La propunerea DIICOT, Tribunalul Mureş a decis, vineri, arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pentru o perioadă de 30 de zile.