Laurențiu Cobzaru, maratonist, „campion al faptelor bune” (sursă foto: Facebook)

Laurențiu Cobzaru, militar în vârstă de 36 de ani, este campion al unui mare număr de maratoane la care a alergat pentru cauze caritabile. Tânărul a alergat zeci de mii de kilometri pentru a ajuta persoane bolnave, de-a lungul a șase ani în care a participat la competiții sportive umanitare.

Printre cauzele pe care le-a susținut alergând se numără campania „Colorăm Secţia de Pediatrie” a Spitalului Judeţean Brăila, crosul „Fii tu un erou pentru copilul tău!”, cât și multe alte crosuri și maratoane la care donațiile strânse au fost redirecționate către persoane bolnave, care nu își permit să acopere costul tratamentelor. Laurențiu nu doar participă la astfel de competiții, dar se ocupă și de organizarea lor, cum a fost în cazul crosului caritabil „Fii şi tu un erou pentru Iuliana”, la care au participat sute de brăileni, conform Agerpres.

Gândindu-se la numărul de kilometri alergați în ultimii șase ani, Laurenția a declarat: „Sincer, nu le ţin minte numărul, importantă la fiecare acţiune a fost cauza. În fiecare cauză am pus suflet şi toată inima mea. Au fost distanţe lungi, dar şi scurte: Galaţi-Constanţa, Galaţi-Bucureşti, Galaţi-Iaşi, Galaţi-Focşani, Brăila-Tulcea, Galaţi-Satu Mare, Galaţi-Bordeasca Veche-Obileşti. Dar cel mai important lucru, alături de prietenul meu Costel Mazâlu organizăm crosuri caritabile în Parcul Monument din Brăila, pentru cei care au mare nevoie de ajutor. În luna iulie, îi invităm pe toţi să fie alături de cauzele noastre, la o alergare în aer liber, care oferă mişcare şi sănătate. Am alergat mereu pentru o cauză, nu pentru mine, imaginea mea nu este importanta, asta aş vrea să vadă oamenii. Eu sunt doar Laurenţiu, pentru cei care mă cunosc. Dacă oamenii ar înţelege că 1 leu donat face o diferenţă enormă pentru persoana care are nevoie, atunci cu siguranţă vom fi mult mai buni cu semenii noştri. Pentru mine kilometri sunt doar un număr, cauza umanitară semnifică sufletul meu”.

Pentru eforturile sale, Laurențiu Cobzaru a primit premiul „Omul Anului” 2018 în Armata Română, cât și alte distincții la categoriile „Imaginea şi vizibilitatea Armatei” și „Sănătate şi Sport”.

Anul acesta, Laurențiu Cobzaru a atins punctul culminant al eforturilor sale, când a alergat de la Galaţi la Satu Mare, 600 de kilometri, pentru Elena Ramona Ţoapă, o poliţistă în vârstă de 20 de ani, diagnosticată cu leucemie acută la scurt timp de la angajare, dar şi în memoria unui băieţel din Brăila.