Cipru ( foto: pixabay)

Cipru renunță la programul controversat denumit „Pașaportul de aur”. Prin acest program, cetățenii bogații din țările din afara Uniunii Europene primeau pașaport și cetățenie. Acesta a fost aspru criticat pentru că ar încuraja spălarea de bani, relatează Euronews

„Pașaportul de aur” era acordat cetățenilor din țări care nu erau membre ale Uniunii Europene, în special Rusia, Ucraina, China și țările arabe. Pentru a-l primi, aceștia trebuiau să investească 2 milioane de euro în piața imobiliară din Cipru, să doneze 75.000 de euro pentru fondul de cercetare și dezvoltare și alți 75.000 de euro Organizației pentru Dezvoltare Teritorială. Pașaportul cipriot le era acordat în două-trei luni și le garanta astfel libera circulație în țările membre UE.

Programul a fost suspendat după ce postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat un material în care mai mulți jurnaliști de-ai săi s-au prezentat drept intermediari pentru un investitor chinez fictiv și cu cazier. Potrivit legii, persoanele care au avut antecedente penale nu pot lua parte la program. Însă, președintele Parlamentului, Demetris Syllouris, s-a oferit să îl ajute pe investitor și să rezolve problema. Jurnaliștii au filmat totul cu camera ascunsă. Înaltul oficial a demisionat, între timp.

Suspendarea programului în forma sa actuală va intra în vigoare de la 1 noiembrie, iar procurorul general va începe o anchetă.