suporteri, trump
Suporteri ai lui Trump (sursa foto: Flickr)

O companie de mesagerie condusă de unul dintre cei mai înalți oficiali ai campaniei președintelui Trump a trimis mii de mesaje text vizate, anonime, îndemnându-i pe susținători să se adune acolo unde voturile se numărau în Philadelphia joi, susținând în mod fals că democrații încearcă să fure alegerile prezidențiale, scrie LA Times

Mesajele i-au îndreptat pe fanii lui Trump să meargă spre o intersecție din centrul orașului, unde sute de protestatari din taberele candidaților opozanți s-au confruntat joi după-amiază. Pennsylvania este un stat crucial în bătălia pentru președinție, în care susținătorii fostului vicepreședinte Joe Biden cred că numărătoarea îi va pune în fruntea alegerilor prezidențiale.

„Acest tip de mesaj se joacă cu focul și suntem foarte norocoși că nu pare să fi provocat mai multe conflicte”, a declarat John Scott-Railton, cercetător principal la Citizen Lab, oficial al Universității din Toronto. Scott-Railton a ajutat și la depistarea sursei.

Textele au fost trimise folosind numerele de telefon închiriate platformei de mesaje text Opn Sesame, au spus două persoane familiare cu chestiunea care au vorbit cu condiția să fie anonimizate. Directorul executiv al companiei este Gary Coby, directorul digital al campaniei Trump. Opn Sesame oferă servicii de mesaje text clienților GOP, inclusiv Comitetului Național Republican.

„ALERTĂ: Liberali radicaliști și democrați încearcă să fure aceste alegeri de la Trump! Avem nevoie de tine!” se spunea în mesaj, îndrumându-i pe destinatari „să-și arate sprijinul” la un colț de stradă lângă Centrul de Convenții din Pennsylvania, unde se numărau voturile și tensiunea era în creștere.

Un oficial de top al campaniei Trump, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că mesajul nu provine din campanie. Deoarece Opn Sesame este utilizat de mai mulți clienți, care nu pot fi identificați, nu s-a putut determina exact cine a trimis mesajul.