Sursă foto: Flickr

Consiliul UE, a cărui președinție va fi preluată de la 1 iunie de către Germania, a declarat prioritară contracararea efectelor COVID-19 asupra sectorului cultural, transmite Agerpres. Activitățile culturale au fost puternic afectate de măsurile de distanțare socială impuse de-a lungul ultimelor luni.

În cadrul reuniunii, la care România a fost reprezentată de secretarul de stat Mihai Firică, Comisia Europeană a anunţat că va propune acordarea unei sume mai mari de co-finanţare pentru proiectele sprijinite prin viitorul program Europa Creativă 2021-2027.

Comisia are în vedere acordarea unor granturi de 80% din valoarea totală a proiectelor, iar programul ar trebui să ia în calcul combinarea mobilităţii fizice cu mobilitatea virtuală.

Pentru anul 2022, se are în vedere lansarea, prin viitoarea iniţiativă EIT din cadrul programului Orizont 2020, a unor comunităţi pentru cunoaştere şi inovare (KIC), dedicate sectoarelor culturale şi creative. Prin KIC se vor finanţa parteneriate create între diverse instituţii şi organizaţii relevante pentru acest domeniu (universităţi, instituţii de cercetare şi culturale, camere de comerţ).

De asemenea, la întâlnirea Consiliului EU s-au deci și următoarele:

  • este important ca pentru secțiunea cinematografică a proiectului Europa Creativă să fie format un câmp de concurență echitabilă, prin acordarea de șanse egale tuturor țărilor participante;
  • sectoarele culturale și creative vor fi incluse în Planul de Redresare Economică ce urmează să fie prezentat în curând;
  • combaterea știrilor false rămâne de maximă importanță, astfel că Planul de Acțiune Media ce va fi în curând lansat de către Comisia Europeană va fi adresat în mod specific acestei probleme.