joe, biden
Joe Biden (sursa foto: C-Span)

După ce mass-media americană a anunțat că Joe Biden devine noul președinte SUA, amândouă taberele au ieșit la declarații. În timp ce Donald Trump nu și-a recunoscut înfrângerea, Joe Biden a anunțat că va fi un președinte ”al tuturor americanilor”. Kamala Harris, noul vice-președinte, a declarat că, deși este prima femeie în această funcție, nu va fi și ultima. 

Declarațiile principale ale lui Joe Biden

„Promit să fiu un președinte care nu caută să dezbine, ci să unifice, un președinte ca nu vede ”state roșii sau albastre”, ci doar Statele Unite ale Americii”, și-a început Biden discursul.

„Cred că America este despre oameni, am vrut această poziție pentru a reda sufletul acesteia”, a continuat viitorul președinte american.

„Vom lucra pentru a restaura decența, pentru ca fiecare să aibă aceeași șansă, despre asta este vorba”, susține Biden.

Fără să menționeze niciun cuvânt despre adversarul republican, Joe Biden nu l-a criticat.

„Alegerile sunt departe de a se fi terminat” – Trump 

După cum era de așteptat, Donald Trump nu-și recunoaște înfrângerea. Într-o declarație dată în timp ce se relaxa jucând golf la clubul său, președintele încă în funcție susține că Biden nu este încă câștigător în toate statele.

„Cu toții știm că Biden pozează fals într-un câștigător, iar aliații săi din media încearcă din greu să-l ajute. Simplul fapt este că alegerile sunt departe de a se fi terminat”, și-a început Trump declarația.

„Începând de luni, membrii din campania noastră vor începe să susțină cazul pentru a se asigura că legile ce privesc alegerile sunt respectate și un învingător de drept este înscăunat”, a continuat Trump.

„Rămâne șocant faptul că campania Biden refuză să fie de acord cu acest principiu de bază și dorește ca buletinele de vot să fie numărate chiar dacă acestea sunt frauduloase, fabricate sau exprimate de alegători neeligibili sau decedați. Doar o parte implicată în acțiuni frauduloase ar ține în mod ilegal observatorii în afara camerei de numărare – și apoi va lupta în instanță pentru a le bloca accesul”, continuă președintele în funcție.

„Deci, ce ascunde Biden? Nu mă voi odihni până când poporul american nu va avea votul onest pe care îl merită și pe care Democrația îl cere ”, încheie Trump.

Kamala Harris, primul vice-președinte femeie al SUA

Harris și-a început discursul prin a-l cita fostul Fostul Membru al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, John Lewis, care spunea: „Democrația nu este o stare, este un act”.

Kamala Harris a ținut să mulțumească tuturor, de la staff-ul campaniei, până la votanți, pentru „curajul și generozitatea” de care au dat dovadă.

„Mă gândesc la generația de femei, femeile de culoare, nativ-americane, albe, hispanice, care au luptat și s-au sacrificat atât de mult pentru justiție echitabilă. În special femeile de culoare, care atât de mult au fost tratate superficial, dar au contat atât de mult de-a lungul istoriei”, a afirmat Harris.

„Poate că sunt prima femeie în această funcție, cu siguranță nu voi fi ultima”, a afirmat cu siguranță Kamala Harris.

„Nu contează cu cine ați votat, voi fi un vice-președinte exact cum Joe a fost pentru Barack Obama, loial, onest și pregătit”, a mai declarat viitorul vice-președinte al SUA.