Operatiune a Garzii de Mediu la Sintesti / sursa: captura youtube

Descinderi de amploare ale inspectorilor Gărzii de Mediu, sprijiniți de polițiști și jandarmi, au avut loc joi în apropierea Capitalei, din cauza creșterii nivelului de poluare în zonă în ultimele săptămâni, anunță știrile Digi24.

Controalele au vizat localitatea Sintești, unde tone de deșeuri au fost arse fără nicio autorizație. 

„Noi facem grătare multe aici. Mâncăm, bem” – justifică o femeie locurile din curte unde se vede cenușă. „Noi mai facem foc în curte”, spune ea.

Peste 100 de lucrători din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Poliţiei şi Jandarmeriei au controlat zona unde sunt arse ilegal deşeuri. „Ca să putem să aplicăm o sancțiune, indiferent de natura ei, trebuie să identificăm pe cel care arde aceste deșeuri”, explică Mărioara Gătej, comisar general al Gărzii de Mediu.

„Justificarea că n-au din ce să trăiască și că asta e o activitate nu poate să satisfacă pe nimeni”, adaugă reprezentanta Gărzii de Mediu.

Oficialii știu ce se întâmplă: „Din păcate, în 99 la sută din cazuri nu reușim să identificăm persoanele, pentru că vin, incendiază și pleacă de la locul faptei și vin la sfârșit să recupereze fierul. Orice cauciuc ars, orice cablu, mai ales aceste cabluri, prin ardere degajă conținut foarte mare de clor. La fel cauciucurile. Conțin poluanți toxici. Dacă ne uităm în jur, aici au fost arderi repetate de deșeuri. Din păcate, nu este numai Sinteștiul. Ați văzut, am avut acțiunea de la Bolintin, mai avem situații și în apropiere pe județul Călărași, avem și pe Dâmbovița și chiar și în județul Ilfov sunt mai multe zone și mai multe comune în care se practică astfel de activități”, spune Mărioara Gătej.

Reprezentanții Gărzii de Mediu consideră că aceasta este cauza principală pentru poluarea peste medie din Capitală.