Cel mai mare falsificator de bancnote din plastic a fost reținut în România, spun oficialii.

Se presupune că bărbatul conducea o bandă care și-a început activitatea în 2014 și a produs 17.000 de bancnote false de 100 de RON (22 de euro), potrivit unității de crimă organizată din România, într-o fraudă în valoare de aproximativ 350.000 de euro, potrivit Euronews.

„Investigațiile au confirmat că, într-o perioadă relativ scurtă de timp, liderul grupului a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și a devenit cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”, a declarat Direcția pentru Investigarea Criminalității Organizate și Terorism (DIICOT).

Anchetatorii au reușit să identifice o amprentă pe una dintre bancnotele false care i-au ajutat să urmărească suspecții.

Bancnotele false erau aproape imposibil de detectat, deoarece sunt fabricate din polimer sintetic și imită caracteristicile de securitate recunoscute. De aceea, procurorii au numit falsurile „super-leu”.

Potrivit procurorilor, gruparea a fost extrem de atentă atunci când a pus pe piață banii contrafăcuți. „Martorii nu au fost capabili să dea nicio informație despre bancnote, deoarece nimeni nu și-a dat seama că li s-a înmânat un fals”, potrivit procurorilor.

Liderul grupului era cel care procura și deținea materialele și instrumentele necesare falsificării valorilor. Până acum au fost falsificate și puse în circulație un număr de 17.065 bancnote false de 100 de lei, ceea ce îi  aduce liderului titlul de cel mare falsificator de bancnote de plastic din lume. Bancnotele produse de gruparea acestuia sunt considerate cele mai bune falsuri făcute vreodată în România.