rachete, patriot
Lansare rachete Patriot (sursa foto: Guvernul României / Youtube)

Sistemele de rachete Patriot instalate în țara noastră pot deveni ținte ale Rusiei în cazul ipotetic al unui atac împotriva României, scrie agenția de presă rusă Tass, citând un expert rus în relații internaționale.

Tass scrie că România a primit primul transport de rachete Patriot sol-aer din SUA. Aceștia  se așteaptă ca Bucureștiul să achiziționeze un total de șapte sisteme Patriot.

„În general, România, ca și alte țări din Europa de Sud-Est, de exemplu, Bulgaria, au intensificat în mod activ cooperarea militară și tehnică cu Occidentul. Pe lângă reechiparea aliaților săi din Europa de Est și de Sud, SUA ar putea crește numărul propriilor contingente militare cu sediul acolo”, completează Tass.

Agenția de presă Tass îl citează pe Konstantin Bogdanov, cercetător principal la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei de Științe din Rusia, care constată că „Ambele state sunt țări coloană vertebrală, unde desfășurarea contingentelor militare NATO este planificată în caz de amenințare”.

„În ceea ce privește politica, desfășurarea sistemelor defensive, care nu subminează stabilitatea strategică, nu creează probleme, a spus Bogdanov.

„Sistemele de apărare aeriană în timp de pace nu creează dificultăți pentru armata rusă, inclusiv pentru cei de serviciu în apropiere de Crimeea. Fără îndoială, aceste armamente vor fi considerate ca ținte atunci când planifică operațiuni ipotetice în România„, a subliniat el.

Este citat și Ilya Kramnik, expert la Consiliul pentru Afaceri Internaționale din Rusia. Acesta susține că Moscova va răspunde probabil la poziționarea Sistemelor Patriot SUA în România: „Astfel de lucruri nu vor fi niciodată ignorate”.

„Probabil că se va acorda mai multă atenție capacităților aeriene ale Flotei Mării Negre și ale districtului militar sudic în ceea ce privește compensarea sistemelor de apărare aeriană”, a precizat Kramnik.

România a primit recent rachetele sol-aer Patriot care sunt folosite și de armata SUA. 910,1 milioane de dolari este costul de achiziție al primului sistem Patriot, dar valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Acest sistem de ultimă generație va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române începând cu 2021. Un sistem Patriot conține: sisteme de comandă și control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă, potrivit Digi24.