Uragan Ianos Grecia ( foto: captura twitter)

Grecia a fost lovită de ciclonul „Ianos” care a avut intensitatea unui uragan și care a provocat pene de curent, inundații, drumuri impracticabile și care a doborât mai mulți copaci și stâlpi. Cea mai afectată zonă a fost vestul Greciei, insule din Marea Ionică. „Ianos” se deplasează încet din Marea Ionică deasupra Peloponezului și a insulelor din Marea Egee- relatează Reuters.

Din cauza condițiilor meteo câteva curse aeriene au fost redirecționate, iar școlile au fost închise temporar.

În Itaca şi Zakynthos au fost pene de curent şi circulaţia pe o parte din drumuri a fost întreruptă, în timp ce Corfu şi Lefkada au fost afectate, într-o măsură mai mică, de intemperii.

„Situația este fără precedent. Sunt aici de 37 de ani și este pentru prima dată când vedem un astfel de coșmar. Nu am dormit deloc, situația este critică. Întreaga fațadă a tavernei mele a fost distrusă, vântul a spulberat-o”, spune un localnic. 

„Copacii cad peste tot”, a declarat prefectul Insulelor Ionice, Rodi Kratsa, la televiziunea de stat. Dezastrul a lovit, printre altele, insulele Corfu, Itaca, Zakynthos, Lefkada și Kefalonia, dar nu au fost deocamdată înregistrate victime.

O barcă de agrement elveţiană ancorată în Itaca a fost luată de valuri, însă cei doi pasageri de pe ambarcaţiune au reuşit să ajungă la ţărm, potrivit agenţiei de presă elene ANA. O altă barcă s-a scufundat în portul Zakynthos, însă pasagerii săi – belgieni – nu au fost răniți.

Ciclonul Ianos era aşteptat să ajungă vineri seara în Peninsula Peloponez.

Morning conditions on the Zakynthos Island, today, Sept 18th, as the Medicane #Ianos moves over.Thanks to Constantine for the report. Posted with permission.

Publicată de Severe Weather Europe pe Vineri, 18 septembrie 2020