Donald Trump, inregistrare compromitatoare, scandal urias, Georgia
Donald Trump / sursa: flickr

Majoritatea oficialilor aleși din Camera Reprezentanților au votat miercuri pentru acuzarea formală a lui Donald Trump pentru incitare la violență pe Capitol Hill, deschizând calea pentru un al doilea proces istoric al președintelui Statelor Unite, potrivit AFP.

Votul s-a desfășurat astfel: a trecut cu 232 de voturi pentru (222 democrați și 10 republicani), 197 împotrivă și 4 abțineri.

Procesul lui Donald Trump va merge în Senat, dar este așteptat să aibă loc după ce acesta va părăsi Casa Albă pe 20 ianuarie.

UPDATE 23:40 Pragul de 217 voturi în favoarea acuzării lui Trump a fost depășit

UPDATE 23:15 Camera Reprezentanților SUA a început să voteze miercuri pentru acuzarea președintelui american Donald Trump pentru „incitare la insurgență” în atacul din 6 ianuarie de pe Capitol Hill de către susținătorii săi.

Actul acestei „destituiri” ar trebui să fie adoptat de democrați și de cel puțin șapte parlamentari republicani, ceea ce va face din Donald Trump primul președinte din istorie care va fi judecat de două ori în Congres.

Ce șanse sunt ca Trump să fie pus sub acuzare?

Șansele sunt mari, deoarece mai mulți republicani și-au exprimat hotărârea de a vota pentru, printre ei fiind și liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, potrivit unei surse din Partidul Republican apropiate de acesta, relatează CNN.

„El nu crede că Trump va dispărea pur și simplu, crede că partidul are nevoie de o ruptură curată pentru a se salva”, afirmă sursa, adăugând că „în cele din urmă însă este la latitudinea lui McConnel să își expună poziția cu privire la punerea sub acuzare. Tăcerea sa de până acum a fost deliberată, el fiind foarte atent cu ceea ce spune”.

Liderii republicani se așteaptă ca aproximativ 10-20 de republicani din Cameră să voteze pentru acuzare, dar sursele spun CNN că mai sunt mulți membri care „vor să voteze pentru acuzare, dar se tem în mod legitim pentru viața lor și a vieții familiilor lor”, relatează Jamie Gangal de la CNN.

Ce va însemna punerea sub acuzare și ce va urma?

Practic nu va însemna foarte mult, deoarece dezbaterea se va muta la Senat, iar pentru punerea sub acuzare a lui Trump va fi nevoie ca două treimi dintre senatori să voteze pentru acuzarea sa.

Acest lucru e foarte improbabil ținând cont că democrații și republicanii își împart în mod egal locurile în Senat.

Punct.New transmis LIVE TEXT dezbaterile din Congresul SUA:

UPDATE 21:15 Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a făcut apel miercuri la calm pentru „toți americanii”, pe măsură ce se anunță noi proteste în toată țara.

UPDATE 21:00 Cel puțin 6 republicani vor vota pentru acuzarea lui Trump

UPDATE 19:50 Pelosi, șefa democraților din Cameră: Trump este „un pericol evident și imediat”, el „trebuie să plece”. „Acei insurecționisti nu erau patrioți. Nu făceau parte dintr-o bază politică care trebuia îngrijită și gestionată. Erau teroriști interni și justiția trebuie să prevaleze”, a spus Pelosi.

UPDATE: 19:45 Într-un interviu acordat CNN, parlamentara Jaime Herrera-Beutler, o republicană din Washington, a spus „Nu mă tem deloc” cu privire la faptul dacă votul său pentru acuzarea președintelui Trump va avea consecințe.

„Această decizie nu a fost o decizie bazată pe frică pentru mine”, a spus ea.

Beutler a anunțat aseară că va vota pentru acuzarea lui Trump invocând „dovezi incontestabile”, cu privire la rolul său în revolta din Capitol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugăm lasă un comentariu!
Numele tău