Liviu Vasilescu / sursa: politiaromana.ro

Liviu Vasilescu a demisionat de la șefia Poliției Române în urma scandalului generat de întâlnirea șefilor Poliției cu lideri ai unor clanuri interlope din București.

UPDATE 21.45 Chestorul Eduard Mirițescu a fost numit temporar șefia Poliției Române, după ce Liviu Vasilescu s-a retras de la conducerea Poliției Române, transmite ministrul de Interne, Marcel Vela.

„Ați aflat deja astăzi că Liviu Vasilescu nu mai este Inspector General al Poliției Române. Este decizia corectă, pe care am convenit-o, astfel încât imaginea și credibilitatea Poliției Române să nu fie afectate sau puse sub semnul întrebării. În urma discuției pe care am avut-o, domnia sa a achiesat să se retragă din funcția de Inspector General, precizând faptul că își dorește să continue munca de poliție și să își îndeplinească atribuțiile de ofițer”, transmite Marcel Vela.

În cadrul unei conferințe de presă la sediul MAI, Liviu Vasilescu a spus: „Vă rog să-mi permiteți ca de astăzi să mă retrag din funcția de inspector general al Poliției Române, să rămân ofițer de poliție și să îndeplinesc sarcinile ce-mi vor fi încredințate. Atât ca ofiţer de execuţie cât şi ca manager mi-am făcut datoria cu onoare şi bună credinţă, integritate profesională fiind principul care m-a ghidat în întreaga carieră. În ultimul timp am constatat un atac mediatic concentrat asupra Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române într-o perioadă în care țara are nevoie de liniște și conjugarea tuturor eforturilor pentru protejarea cetățenilor. În permanență mi-am asumat responsabilitatea deciziilor”.

Practic, decizia sa a venit în urma întălnirii pe care acesta a avut-o cu reprezentanți ai clanurilor mafiote, întalnire ce a avut loc în circumstanțe cel puțin suspecte, pe timp de noapte.

Și adjunctul șefului Poliției Capitalei, comisarul Radu Gavriș, a fost detașat la Poliția Județeană Harghita, a anunțat marți seară Poliția Română. Decizia a fost semnată chiar de Liviu Vasilescu înainte ca să demisioneze.
De ce a făcut Liviu Vasilescu această mișcare? Surse din poliție spun că Radu Gavriș este unul dintre cei mai bine pregătiți ofițeri de poliție cu merite certe în lupta împotriva clanurilor țigănești și a grupărilor mafiote, iar Vasilescu l-ar bănui că stă în spatele dezvăluirilor făcute de presă despre întâlnirile cu șefii clanului Duduianu.

„Cu aceeași dată (1 septembrie), prin dispoziția inspectorului general al Poliției Române, comisarul-șef de poliție Gavriș Radu Emilian, prim-adjunct al directorului general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, a fost detașat să îndeplinească atribuțiile funcției de adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, pe o perioadă de 6 luni. Atribuțiile sale în cadrul unității teritoriale vor fi pe linie de investigații criminale”, a anunțat IGPR printr-un comunicat transmis la câteva ore de la anunțul lui Vasilescu privind demisia.