Barajul Stânca Costești construit pe Prut

Premierul Ludovic Orban a declarat în această după-amiază că autoritățile sunt pregătite pentru a face față unei noi viituri pe Prut, care este așteptată să lovească în curând, venind dinspre Ucraina.

La finalul unei ședințe avute astăzi la sediul Centrului de Comandă și Intervenție din cadrul MAI, ședință privitoare la situația inundațiilor din nordul, centrul și sudul țării, prim-ministrul a declarat că „a fost făcută o analiză a riscurilor pentru perioada imediat următoare” și că pe teren sunt mobilizate forțe de intervenție.

Premierul a atras atenția că la această oră cel mai mare pericol există pe răul Prut, în amonte față de barajul Stânca Costești, unde localitățile Bartca și Rădăuți Prut au fost evacuate. Există riscuri și în alte zone, însă ministrul mediului, Costel Alexe, a declarat că autoritățile sunt pregătite să intervină, fiind disponibili suficienți saci și suficiente panouri pentru baraje. Ministrul Mediului a adăugat și că indiferent de cât de puternică va fi această viitură, situația nu va fi comparabilă cu cea a inundațiilor din 2008 sau 2010 iar barajul de la Stânca Costești poate face față cantității de apă.

Ludovic Orban a precizat și că au fost înființate Comisii de Evaluare a Pagubelor. După ce se vor face evaluările, prefecturile le vor transmite Guvernului pentru a aloca sumele necesare. Pentru acoperirea pagubelor, Guvernul poate solicita bani din fonduri europene, care pot fi primite la 12 săptămâni din momentul în care solicitările vor fi depuse.