Statuie cu Cristofor Columb decapitată (sursa: Facebook / AFP)

Statui cu Cristofor Columb din Boston, Miami sau Richmond au fost vandalizate de protestatarii anti-rasism. Columb este considerat un susținător a genocidului îndreptat spre indigenii americani, susține AFP

În Boston, statuia lui Cristofor Columb a fost decapitată. În centrul orașului Miami, o altă statuie a lui Cristofor Columb a fost vandalizată, pentru ca în Richmond, Virginia, o statuie a aceluiași explorator să fie vandalizată și mai apoi aruncată într-un lac.

Incidentele vin ca urmare a presiunilor puse de protestatarii din Statele Unite pentru ca monumentele asociate rasismului să fie retrase de către autorități.

Statuia din Boston este un monument extrem de controversat, fiind vandalizat în trecut.

Zeci de americani au înlocuit celebrările de „Ziua Columb”, sărbătorită încă din 1937, cu o zi dedicată indigenilor de origine americană.

În Miami, pe statuia lui Cristofor Columb dintr-un parc, protestatarii au scris cu marker roșu: „Străzile noastre” sau „Viețile negrilor contează”.

În Richmond, protestatarii au folosit sfori pentru a dărâma o statuie dedicată aceluiași explorator. Apoi, aceștia au aruncat-o într-un lac din apropiere.

Pe alt continent, în Marea Britanie, s-a stabilit ca statuia lui Robert Baden-Powell, fondatorul mișcării cercetașilor, să fie îndepărtată. Robert Baden-Powell a fost decorat ca erou în Războiul Burilor, un război purtat între Marea Britanie și populația africană vorbitoare de neerlandeză între anii 1899 și 1902.