biden
Joe Biden (sursă foto: Flickr)

Democratul Joe Biden a cucerit președinția SUA sâmbătă, în timp ce alegătorii au respins îndeaproape conducerea tumultuoasă a actualului republican Donald Trump și au îmbrățișat promisiunea lui Biden de a lupta împotriva pandemiei coronavirusului și de a repara economia într-o națiune divizată. Mai jos găsiți reacțiile liderilor mondiali, conform Reuters

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau

„În numele Guvernului Canadei, îi felicit pe Joe Biden și Kamala Harris pentru alegerea lor ca următorul președinte și vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii. Canada și Statele Unite se bucură de o relație extraordinară – una care este unică pe scena mondială. ”

„Aștept cu nerăbdare să colaborez cu președintele ales Biden, vicepreședintele ales Harris, administrația lor și Congresul Statelor Unite în timp ce abordăm împreună cele mai mari provocări ale lumii”.

Cancelarul german Angela Merkel

„Aștept cu nerăbdare cooperarea viitoare cu președintele Biden. Prietenia noastră transatlantică este de neînlocuit dacă vrem să stăpânim marile provocări ale timpului nostru.”

Prim-ministrul britanic Boris Johnson

„Felicitări lui Joe Biden pentru alegerea sa ca președinte al Statelor Unite și pentru Kamala Harris pentru realizarea ei istorică”.

„SUA este cel mai important aliat al nostru și aștept cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape pentru prioritățile noastre comune, de la schimbările climatice la comerț și securitate”.

Joshihide Suga, prim-ministrul Japoniei

„Felicitări calde către Joe Biden și Kamala Harris. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dvs. pentru a consolida în continuare Alianța Japonia-SUA și pentru a asigura pacea, libertatea și prosperitatea în regiunea indo-Pacifică și nu numai.”

Emmanuele Macron, președintele Franței

„Americanii și-au ales președintele! Felicitări Joe Bide și Kamala Harris. Avem atâtea de făcut pentru depăși provocările din ziua de azi. Să lucrăm împreună!”

Prim-ministrul indian, Narendra Modi

„Felicitări Joe Biden pentru victoria ta spectaculoasă! În calitate de vicepreședinte, contribuția dvs. la consolidarea relațiilor indo-americane a fost critică și neprețuită. Aștept cu nerăbdare să lucrez strâns împreună încă o dată pentru a duce relațiile India-SUA la culmi mai mari.”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

„Îl felicit cu căldură pe Joe Biden pentru victoria sa la alegerile prezidențiale din SUA și aștept cu nerăbdare să-l întâlnesc cât mai curând posibil”.

„Uniunea Europeană și Statele Unite sunt prieteni și aliați, cetățenii noștri împărtășesc cea mai profundă legătură … Pe măsură ce lumea continuă să se schimbe și apar noi provocări și oportunități, parteneriatul nostru reînnoit va avea o importanță deosebită.”

Jens Stoltenberg, secretar-general NATO

„Salut cu căldură alegerea lui Joe Biden ca următorul președinte al Statelor Unite. Îl cunosc pe domnul Biden ca fiind un puternic susținător al NATO și al relației transatlantice.”

„Cârma SUA este mai importantă ca oricând într-o lume imprevizibilă și aștept cu nerăbdare să colaborez foarte strâns cu președintele ales Biden, vicepreședintele ales Kamala Harris și noua administrație pentru a consolida în continuare legătura dintre America de Nord și Europa.”

Andrezej Duda, președintele Poloniei

„Felicitări către Joe Biden pentru o campanie prezidențială de succes. În așteptarea nominalizării de către Colegiul Electoral, Polonia este hotărâtă să mențină un parteneriat strategic PL-SU de înaltă calitate și la cel mai înalt nivel pentru o alianță și mai puternică.”

Prim-ministrul spaniol, Pedro Sanchez

„Poporul american a ales al 46-lea președinte al Statelor Unite. Felicitări Joe Biden și  Kamala Harris. Vă dorim mult succes și tot binele. Așteptăm cu nerăbdare să cooperăm cu dvs. pentru a face față provocărilor din fața noastră.”