mașina. tesla, lansata, space, x
Mașina Tesla lansată de SpaceX (sursa foto: CNN via SpaceX / Youtube)

Mașina Tesla a CEO-ul SpaceX, Elon Musk, s-a apropiat pentru prima oară de Marte miercuri. În 2018, SpaceX a lansat cea mai puternică rachetă există pe atunci, având înăuntru o mașină Tesla, pentru a testa cât de aproape poate ajunge de orbita Marte, informează CNN

Totul a început în 2018, atunci când Elon Musk și compania sa, SpaceX, au lansat cea mai puternică rachetă construită până atunci. Scopul proiectului era să se testeze cât de aproape de orbita Marte poate ajunge un obiect pământesc.

După cum știm, Musk este un vizionar așa că obiectul ales de el a fost o mașină Tesla Roadster în valoare de 100.000 de dolari condusă de un manechin, ”Starman”.

SpaceX a scris ieri pe Twitter că vehiculul a făcut prima încercare reușită de apropiere de Marte, aflându-se la mai puțin de 5 milioane de mile de planetă.

Jonathan Dowell, astronom la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, susține că „distanța este încă una mare”. Dowell susține că, după analizarea datelor oferite de NASA, mașina ar fi pe orbită eliptică în jurul Soarelui.

Vehiculul se află la peste 37 de milioane de mile de Pământ și a parcurs aproape 1,3 miliarde de mile de la lansarea în urmă cu aproape 2 ani și 8 luni, conform datelor undeisroadster.com.

Cu toate acestea, va trece ceva timp până când se va apropia din nou de Pământ. „Va trece la aproximativ 5 milioane de km de Pământ în anul 2047”, a spus Dowel.

Starman ar putea într-o zi să aterizeze pe Pământ. Pe baza calculelor făcute într-o lucrare de către Hanno Rein de la Universitatea din Toronto, Canada, vehiculul are șanse de 6% să se prăbușească pe Pământ în următorul milion de ani și 2,5% șanse să se prăbușească pe Venus.