Alexei Navalny
Alexei Navalny / sursa: wikipedia commons

Rusia nu poate desfășura ancheta în cazul lui Alexei Navalny pentru că mijloacele sunt „limitate”. În plus, Kremlinul îi acuză pe susținătorii opozantului rus că ar fi sustras probe legate de otrăvirea sa în ziua în care a avut loc incidentul- potrivit Reuters.

„Din păcate, suntem limitaţi în capacitatea noastră de a desfăşura vreo anchetă. Şi asta pentru că se dovedeşte că au fost obiecte lichidate, scoase din ţară şi că nu putem lua cunoştinţă de analizele efectuate în Germania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.

Acuzațiile autorităților ruse vin după ce susținătorii lui Navalny au publicat o înregistrare video în care arată o sticlă de agent neurotoxic de tip Noviciok într-o sticlă găsită în camera sa de hotel, în ziua în care starea opozantului rus s-a agravat. Ei au explicat că au luat această sticlă şi alte indicii şi le-au dus în Germania, unde a fost spitalizat adversarul Kremlinului, deoarece erau convinşi că autorităţile ruse nu vor face o anchetă.

„Dacă sticla există cu adevărat, de ce a fost luată? Poate pentru că există oameni care nu vor să aibă loc o anchetă? Singurul lucru care va permite să se facă lumină asupra acestor evenimente este un schimb de informaţii, de prelevări biologice, de indicii şi o muncă în comun dacă va fi nevoie”, a spus Peskov.

Moscova nu a deschis încă o anchetă în acst caz, în ciuda amenințărilor cu sancțiuni din partea liderilor europeni. Motivul- nu au găsit indicii că ar fi fost vorba de o tentativă de asasinare.

Medicii ruși care l-au îngrijit pe Alexei Navalny spun că au făcut teste, însă nu au găsit nici o urmă de otravă în organismul acestuia. Contrar laboratoarelor din Germania, Franța și Suedia unde experții au ajuns la concluzia că Navalny a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok,