ludovic, orban
Ludovic Orban/ sursa: captura youtube

Premierul Ludovic Orban îi cere ministrului Educației să aibă o situație cu dotările din școlile unde se va învăța în sistem hibrid. Astfel, dacă acolo nu sunt tablete, camere web sau materialele de protecție necesare Guvernul va trebui să intervină. 

„Şcoala începe pe 14 septembrie, aşa e normal. Am luat deciziile legate de cum începe şcoala. Deja lucrurile se mişcă, consiliile de administraţie ale şcolilor, pe baza informaţiilor care au fost date de DSP-uri, stabilesc modalitatea în care începe şcoala. Aici insist foarte mult, doamna ministru, pe comunicarea dintre şcoli şi părinţi, astfel încât toţi părinţii să ştie în ce format va începe şcoala. De asemenea, toate măsurile pe care le mai putem lua, să fie luate. Am alocat 175 de milioane de euro pentru autorităţile locale şi unităţile şcolare pentru a achiziţiona măşti, echipamente de protecţie, dezinfectanţi, tablete şi containere sanitare. Trebuie să ne asigurăm că se mişcă în direcţia aceasta autorităţile locale. Solicitaţi inspectoratelor şcolare ca, pe baza datelor pe care le primiţi de la directorii unităţilor şcolare, să avem o situaţie să vedem în ce măsură sunt utilizaţi aceşti bani, pentru că aceşti bani vor fi decontaţi, dacă mai este necesar mai comunicaţi o dată primarilor, reprezentanţilor autorităţilor locale că aceşti bani vor fi decontaţi şi vor fi decontaţi repede, banii există, sunt disponibili”, a spus Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

El a subliniat că inspectoratele trebuie pregătite să intervină în contextul în care nu există tablete, camere web sau materiale de protecţie sanitară.

„Inspectoratele trebuie să fie pregătite să intervină, aşa cum am discutat, pentru situaţii în care nu şi-au făcut treaba fie primarii, fie… De asta să fiţi pregătiţi, astfel încât să interveniţi cu ceea ce este necesar. Asta înseamnă tablete, camere web, mai ales acolo unde învăţământul este mixt, jumătate în clasă, jumătate online. Noi trebuie să ne asigurăm că vom avea camere web în fiecare clasă în care se ţin orele jumătate în clasă şi cealaltă jumătate din elevi urmăresc orele online, măşti (…) – şi aici puteţi utiliza prevederea conform căreia inspectoratele şcolare, în parteneriat cu unităţile şcolare, pot să facă o achiziţie rapidă, astfel încât să nu ne trezim că un primar nu cumpără măşti, nu avem măşti pentru copii sau pentru cadrele didactice. Acestea trebuie toate pregătite şi inspectoratele să aibă şi o situaţie oarecum din timp. Trebuie să se ştie de sâmbătă unde este necesară intervenţia”, a spus premierul, care a pledat şi pentru o comunicare intensă cu dascălii.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, spune că  inspectoratele au făcut deja inventarul şi sunt pregătite pentru achiziţii.

De asemenea, ministrul a menţionat că este pregătită suma de 100 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru Programul naţional educaţia în siguranţă şi privind asigurarea creşterii numărului de posturi .

Declarațiile premierului Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern din 10 septembrie

Declarațiile premierului Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern din 10 septembrie #LudovicOrban #GuvernulRomaniei #sedintadeguvern

Publicată de Guvernul României pe Joi, 10 septembrie 2020