Ludovic Orban

Patriarhia a anunțat că pelerinajul de Sfântul Dimitrie din București va avea loc de duminică până marți și că la eveniment vor lua parte doar credincioșii care au buletin de București, anunță știrile Digi24.

În contrapartidă, premierul Ludovic Orban a negat însă că ar fi discutat despre acest subiect cu patriarhul Daniel.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române,  a declarat  că evenimentele prilejuite de Sfântul Dimitrie în București au primit aprobări de la instituțiile care au această sarcină – DSP, Jandarmeria București, prefectură și primărie.

„E un demers pe care Patriarhia și Arhiepiscopia Bucureștiului le-au făcut ca în fiecare an la instituțiile care au în activitatea lor inclusiv responsabilitatea de a acorda aprobare pentru un astfel de eveniment – DSP, Jandarmeria București, Prefectura și Primăria București. Acestea sunt instituțiile care au luat la cunoștință argumentația și condițiile pe care însăși Patriarhia le-a gândit în contextul neobișnuit de alertă specială în care se află Bucureștiul, condiții care vor fi respectate exemplar. Avem protocol ferm cu Jandarmeria Română, am avut întâlniri de lucru cu reprezentanții Jandarmeriei Române. Exista aprobări de la toate aceste instituții”, a mai declarat acesta.

Victor Orban: „Întâlnire cu Patriarhul Daniel am periodic, dar nu s-a luat o decizie legată de Sfântul Dumitru. Nu este o întâlnire dedicată discuției despre Sfântul Dumitru. V-am spus că nu s-a luat nicio decizie. De unde ați tras concluzia? Verificați despre ce este vorba. Nu am angajat niciun fel de înțelegere până acum.Este un comunicat al Patriarhiei, nu al Guvernului. Deocamdată nu am luat nicio decizie legată de Sfântul Dimitrie.Cum să aprob? Vedeți vreun document? Guvernul acționează prin decizii”.

Momentan, situația este una confuză, nefiind clar în ce condiții se va desfășura pelerinajul la moaștele Sfântului Dimitrie.