Louise Gluck- câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură (foto:. facebook)

Anul acesta Premiul Nobel pentru Literatură a mers la Louise Glück, o poetă americană în vârstă de 77 de ani. Anunțarea câștigătoarei a fost surprinzătoare pentru cei mai mulți. Distincția recompensează opera sa, începută la finalul anilor 60- anunță  Academia de Ştiinţe Regale din Stockholm, potrivit www.nobelprize.org.

Pentru „vocea sa poetică”, dar și pentru  „frumusețea sa austeră care face universală existența individuală”, Louise Glück a primit Premiul Nobel, familia fiind tema principală a operei sale, anunță Academia Suedeză.
Totuși, printre favoritele din acest an- potrivit caselor de pariuri-s-au aflat scriitoarea şi poeta canadiană Ann Carson, compatrioata ei Margaret Atwood sau scriitoarea franceză Maryse Conde.
Anul acesta s-ar putea bate, totodată, recordul de premii atribuite femeilor (cinci în 2009). În 2020 au fost trei laureate ale Premiului Nobel, iar distincțiile pentru pace și economie nu s-au acordat încă.
Anul trecut, Academia Suedeză a anunţat doi laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură – scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk pentru anul 2018 şi scriitorul austriac Peter Handke pentru 2019 – după ce a decis să amâne decernarea premiului din 2018 din cauza unui uriaş scandal sexual.