trump, biden
Dezbatere Trump-Biden (sursa foto: CNBC Television)

După zile întregi de confruntări indirecte între cei doi, ziua primei dezbateri a venit: Donald Trump și Joe Biden s-au întâlnit marți seara în cadrul unei dezbateri moderate de Chris Wallace de la Fox News. Cei doi au răspuns la întrebări legate de pandemia de coronavirus, protestele anti-rasism, sistemul medical american, cât și schimbările climatice. Au fost nelipsite acuzele, jignirile directe și discuțiile unul peste altul. 

La această primă dezbatere au participat un număr restrâns de spectatori, toți fiind testați împotriva coronavirusului.

Prima mare temă de discuție a dezbaterii prezidenţiale, care a durat 90 de minute şi a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace, a vizat numirea judecătoarei care să o înlocuiască la Curtea Supremă pe recent decedată Ruth Bader Ginsburg.

Joe Biden l-a acuzat pe preşedintele Trump că nu are „niciun plan” pentru a face faţă coronavirusului şi a afirmat că preşedintele „a intrat în panică” în momentul declanşării epidemiei. Donald Trump a contraatacat, învinuind China pentru virus şi susţinând că Biden ar fi închis ţara pentru prea mult timp pentru că „nu are stofă” în luarea deciziilor cheie.

Frustrat de întreruperile repetate, Biden l-a atacat dur pe Trump: „Voi întețelegeți ce face clovnul ăsta?”

Preşedintele Donald Trump l-a atacat pe Joe Biden, acuzându-l pe rivalul său democrat că a uitat la ce universitate a studiat şi a lansat atacuri verbale personale după ce Biden a spus că sute de mii de oameni au murit sub administraţia Trump din cauza COVID-19, afirmând că preşedintele trebuie să facă pe deşteptul pentru a rezolva problema. „Nu folosi niciodată cuvântul deştept cu mine … Nu e nimic deştept la tine, Joe”, a atacat Trump.

Preşedintele SUA s-a confruntat cu întrebări repetate din partea moderatorului referitoare la impozitele sale pe venit, după ce recent în presă au apărut informaţii potrivit cărora valoarea taxelor plătite în 2016 şi 2017 a fost de 750 de dolari. „Am plătit milioane de dolari de impozite, milioane de dolari de impozite pe venit”, a spus Trump, care a refuzat să dea cifre exacte, în pofida insistenţei moderatorului.

Preşedintele Trump nu şi-a făcut niciodată publice declaraţiile fiscale, după tradiţia candidaţilor la Casa Albă din ultimele decenii. Biden a făcut acest lucru chiar înainte de dezbateri, el plătind impozite de 299.346 de dolari.

Criticile nu s-au oprit nici măcar un moment pe tot parcursul dezbaterii. „Eşti cel mai rău preşedinte pe care l-a avut vreodată America”, l-a atacat Joe Biden pe actualul președinte, spunându-i în repetate rânduri că „a făcut foarte puțin”.

Candidatul democrat la Casa Albă s-a angajat să recunoască rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, în timp ce actualul preşedinte a evitat întrebarea de la sfârşitul primei lor dezbateri.”Voi accepta” rezultatele, a asigurat fostul vice-preşedinte democrat.”Dacă nu voi ieşi eu, voi recunoaşte rezultatul”, a adăugat el, promiţând că dacă va fi ales va fi „un preşedinte pentru democraţi şi republicani”.

Donald Trump nu a răspuns la întrebare, limitându-se să afirme, fără dovezi, că votul prin corespondenţă ar favoriza fraudele. El a reluat mesajul promovat în campanie, susţinând că rezultatele alegerilor ar putea să nu fie cunoscute timp de „luni de zile” şi şi-a exprimat speranţa într-un un scrutin corect.

 

Următoarele dezbateri prezidenţiale vor avea loc pe 15 octombrie, în Miami (Florida) şi pe 22 octombrie, în Nashville (Tennessee), urmând alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Vicepreşedintele republican Mike Pence se va confrunta cu rivala democrată, senatoarea Kamala Harris, pe 7 octombrie, la Salt Lake City (Utah).