Elevi, la, școală
Elevi / sursa: Flickr

Sute de persoane au protestat, joi, în faţa palatului prezidenţial din România, împotriva propunerii de interzicere a studiului identităţii de gen, care, în opinia protestatarilor, ar încălca drepturile omului şi ar alimenta discriminarea, scrie Reuters.

Parlamentul român a adoptat amendamentul în această săptămână, fără o dezbatere publică, în cea mai recentă iniţiativă a grupurilor religioase şi conservatoare de a adopta politici similare celor din Ungaria şi Polonia cu privire la gen.

România este una dintre puţinele ţări ale Uniunii Europene care interzic atât căsătoria, cât şi parteneriatul civil, pentru persoanele de acelaşi sex.

Preşedintele de centru Klaus Iohannis a indicat, joi, că va retrimite în parlament amendamentul care ar prevede amenzi de până la 50.000 de lei pentru predarea în instituţiile de învăţământ a oricăror referiri la identitatea de gen, citează Rador.

Aproximativ 150 de persoane, care purtau măşti şi încercau să respecte normele de distanţare socială, au lăsat bannere la poarta palatului prezidenţial, cerându-i preşedintelui să retrimită proiectul în parlament. „Nu mai vreau să fie promovate rolurile stereotipe ale genului”, a declarat pentru Reuters o protestatară, Andra, în vârstă de 26 de ani.

Senatorul de opoziţie Vasile Cristian Lungu, unul dintre iniţiatorii amendamentului, a declarat pentru Reuters că identitatea de gen este „o minciună academică”.

Luca, un activist LGBTI, în vârstă de 24 de ani, care a ajutat la organizarea protestului, a declarat: „Acest proiect de lege vrea să ne elimine din spaţiul public. Trebuie să arătăm că existăm şi că nu putem fi … şterşi”.