Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București și Dmytro Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev, au convenit în cadrul unei convorbiri telefonice asupra intensificării dialogului privind respectarea drepturilor minorităţilor naţionale.

În cadrul discuției au fost abordate și aspecte relevante privind dreptul la educație în limba română al persoanelor care aparțin minorității române din Ucraina, precum și alte teme de interes circumscrise problematicii protejării drepturilor românilor din țara vecină, potrivit infoprut.ro.

Cei doi miniștri au convenit, în acest context, reluarea în perioada imediat următoare a lucrărilor Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucraineană privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale, precum și reluarea negocierilor privind Protocolul între ministerele educației din cele două state privind cooperarea în acest domeniu.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că, la nivelul autorităților române, ca urmare a deciziei în acest sens a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Prim-ministrului României, domnul Ludovic Orban, este în curs de pregătire acordarea, în perioada următoare, a unui sprijin medical concret Ucrainei pentru gestionarea efectelor pandemiei.

La rândul său, ministrul Dmytro Kuleba a mulțumit Românie pentru intenția de a acorda sprijin medical concret Kievului în gestionarea efectelor pandemiei, dar și pentru susținerea constantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a eforturilor sale de integrare europeană și euro-atlantică.

De asemenea, părțile au discutat și despre vizita în România a ministrului de externe ucrainean, care urmează să fie organizată în viitorul apropiat.