secția, ati, piatra, neamț
Secția ATI din Spitalul Județean Piatra Neamț (sursa foto: Exploziv TV / Facebook)

Liviu Ungureanu, Șeful secției de Terapie intensivă de la Spitalul Județean Neamț, a povestit pentru Digi24 filmul incendiului din ATI.

Acesta este de părere că incendiul a pornit de la un injectomat, iar flacăra a ajuns apoi pe combinezonul unei asistente și de acolo pe paturi. Au intervenit cadrele medicale cu extinctoarele din secție, dar flăcările erau mult prea puternice.

„Ne-am ocupat în primul rând, când am ajuns și am văzut ce era acolo – deja erau în curs de transfer al pacienților din celălalt salon în UPU, fiindcă se oprise și oxigenul când s-a observat ce s-a întâmplat – și atunci i-am dus repede pe toți în UPU, după care ne-am dus la colegul, în alt sector din UPU. Am încercat să-l stabilizăm până a plecat la Iași, după ce, un pic, într-un moment, mă rog, să zic de acalmie, l-am întrebat și pe el, am întrebat și asistentele: nu era, nu e o succesiune clară, cine…oricum, reiese că cele două asistente erau în acel moment, era ora 6:40,  cred, eu am primit primul telefon la 6:50, cele două asistente erau în salon, iar colegul se pregătea și el să intre, n-am înțeles dacă să intubeze pe cineva sau să pună un cateter central. Atunci a izbucnit, se pare de la un injectomat, s-a extins rapid la costumele de protecție, protecție pentru virus, nu pentru foc, ale personalului, ale asistentei și de acolo, în foarte scurt timp, s-a propagat cu o viteză incredibilă. Celălalt medic de gardă a intrat prima dată să scoată pe cineva, dar i s-a făcut rău, asfixie, sufocare, a ieșit din nou și au intrat pe rând, 4 extinctoare au folosit, dar fără nici un succes”.

„Bineînțeles, cum să nu existe, le-am folosit pe cele 3 ale noastre și am mai luat, din Chirurgie sau de la sala de operații, nu știu, încă unul, dar n-au putut, practic, era generalizat. Au ieșit asistentele, probabil Cătălin, medicul, a rămas în urmă și de-aia a fost ars mai mult. A încercat să stingă flăcările cât mai repede. Între timp, au venit pompierii și cam atât pot să vă spun.”

„Au încercat, dar n-au reușit, fum, întuneric, greu de respirat și prin măștile astea, dar și în general în fum. Și, practic, și cu extinctoarele au acționat dincolo de ușă, până la primele paturi, erau 4 pe o parte, 4 pe cealaltă, n-au putut să intre mai în profunzime și dacă intrau, cred că rămâneau acolo.”