Pământul, văzut de pe Stația Spațială Internațională (sursă foto: YouTube)

Astronauții NASA care au călătorit în luna mai spre Stația Internațională Spațială cu ajutorul navei spațiale a lui Elon Musk sunt așteptați să se întoarcă pe Pământ pe data de 2 august, după două luni petrecute pe orbită, transmite Reuters.

Astronauții americani Bob Behnken și Doug Hurley se vor pregăti pentru testul final al misiunii SpaceX, care va consta într-o aterizare controlată în apele Oceanului Atlantic, care va pun capăt primei misiuni spațiale cu echipaj pe care NASA a lansat-o de pe pământ american în aproape zece ani.

Din 2011, când programul Space Shuttle a fost încheiat, astronauții NASA „au făcut autosptopul” (sau rachetostopul) către orbită, la bordul navelor spațiale rusești Soyuz.

Compania Boeing, care produce propriul sistem de lansare în competiție cu SpaceX, se pregătește să lanseze anul viitor propriul vehicul spațial cu echipaj la bord, CST-100 Starliner. NASA a premiat cele două companii rivale, SpaceX și Boeing, cu un total de aproape 8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea rachetelor.

Bob Behnken se pregătește pentru ultima misiune în exteriorul navei (i.d. spacewalk), care va avea loc pe 21 iulie, înainte de a începe pregătirile pentru părăsirea stației spațiale. Echipajele de la sol vor monitoriza starea vremii, pentru a calcula exact locul și momentul la care echipajul SpaceX va ameriza, a declarat un purtător de cuvânt al NASA, menționând că data exactă a întoarcerii poate suferi modificări.