universitate, marea, britanie
Universitate din Marea Britanie (sursa: Flickr)

Studenţii din Uniunea Europeană, care vor să studieze la o universitate din Anglia, vor trebui să plătească taxe mai mari de şcolarizare. De la începutul anului universitar 2021, aceștia vor plăti la fel ca ceilalți studenţi străini, a anunţat guvernul britanic, potrivit AFP citat de Agerpres

Studenţii internaţionali reprezintă o sursă importantă de venit pentru universităţile britanice, aceştia plătind uneori chiar dublu. Studenții autohtoni plătesc doar 9.250 de lire sterline, taxă valabilă şi pentru studenţii din ţările UE, până acum.

Acest anunț al guvernului britanic vine ca urmare a Brexitului și ieşirii Regatului Unit din UE.

Nu toți studenţii străini care încep studiile universitare în 2020-2021 vor fi afectaţi de această creştere a taxei de școlarizare. Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord nu vor fi afectate, ci doar Anglia, datorită faptului că educaţia ţine de competenţa fiecărei regiuni.

Universităţile britanice se confruntă cu mari probleme din cauza scăderii veniturilor provocate de noul coronavirus. Cu luare acestei măsuri, universitățile se tem că următorul an universitar va fi şi mai rău.

În 2018-2019, un student din cinci era străin în Regatul Unit. Este și a doua destinaţie universitară preferată, după SUA, potrivit Universities UK.

În ceea ce priveşte participarea britanicilor la programul european de schimb de studenţi Erasmus, guvernul a spus că vrea să continue să participe la acesta după Brexit. Totuși, nimic nu a fost stabilit până acum.