Alexei Navalny
Alexei Navalny / sursa: wikipedia commons

Rusia refuză să admită că opozantul Alexei Navalny ar fi fost otrăvit. Un expert toxicologic rus a afirmat că starea gravă a lui Navalny ar putea fi din cauza unor probleme digestive, a abuzului de alcool sau chiar a oboselii. Expertul a respins astfel verdictul dat de medicii din Germania care au afirmat că opozantul rus a fost otrăvit- scrie agenția AFP citată de Agerpres.

„Organismul său nu a reacţionat la otravă, aşa că nu a fost vorba de asta. Este un lucru evident”, a afirmat Aleksandr Sabaev, toxicolog-şef al regiunii Omsk, unde a fost îngrijit opozantul rus la sfârşitul lunii august înainte de a fi transferat în Germania.

Nu a fost găsită nici o urmă de otrăvire după analiza plămânilor, ficatului şi rinichilor lui Navalnîi, a dăugat acesta citat de agenţia de presă rusă RIA Novosti

Medicii ruşi au afirmat că nu au identificat prezenţa unui agent neurotoxic de tip Noviciok, contrar concluziilor autorităţilor germane.

Expertul rus pune starea gravă a lui Navany pe seama unor factori externi, inclusiv „de simplul fapt că nu a luat micul dejun” sau de probleme de digestie.

„Situaţia a putut fi cauzată nu doar de un regim alimentar, dar poate şi de un abuz de alcool de care noi nu avem cunoştinţă. Ea ar fi putut fi provocată de stres sau de oboseală”, a adăugat el.

„Ea ar fi putut fi legată chiar şi de vreme: o perioadă lungă de expunere la soare sau, dimpotrivă, o răcire”, a mai spus expertul rus.

Alexsei Navalny a ajuns în stare gravă la spital la sfârșitul lunii august după ce i s-a făcut rău în avion. El a fost transportat apoi la un spital din Germania, iar starea lui este, în continuare, gravă.