Rover Marte
Rover(sursa foto: NASA Jet Propulsion Laboratory)

China a lansat un vehicul cu propulsie pe Marte, în încercare de a câștiga bătălia cu Statele Unite pentru cele mai noi descoperiri în Spațiu, scrie AFP

Dispozitivul, care a fost propulsat de o rachetă, a decolat de la centrul de lansări din Wenchang, pe insula Hainan. Long March 5 este numele sistemului de propulsie, cel mai mare realizat vreodată de chinezi.

Tianwen-1 este numele misiunii, care s-ar traduce: „Întrebări despre rai”, referindu-se la un vers dintr-un poem celebru despre Spațiu.

Autoritățile chineze nu au confirmat încă succesul decolării. Racheta este așteptată să ajungă în februarie 2021, după o călătorie de 55 de milioane de kilometri și 7 luni.

Misiunea include un vehicul cu propulsie, un vehicul de orbitare și un sistem de aterizare. Toate vor fi necesare pentru atingerea scopului misiunii, respectiv studierea planetei Marte.

Atât China cât și Statele Unite încearcă să profite de o perioadă favorabilă în care Terra și Marte sunt aliniate. Racheta realizată de Statele Unite este programată și ea pentru decolare în 30 iulie.

Statele Unite a trimis deja 4 vehicule cu propulsie către Marte de la sfârșitul anilor `90 și până acum. „Scena” este una aglomerată, având în vedere că Emiratele Arabe au lansat luni un vehicul care va orbita pe Marte.

Între timp, China vrea să prindă din urmă Statele Unite și Rusia, după ce s-a uitat la lupta acestora pentru „cucerirea Spațiului” în timpul Războiului Rece. China „a pompat” miliarde de euro în cercetare pentru dezvoltarea unor programe spațiale.

Astfel, în 2003, China reușea să trimită primul om în Spațiu. Până în 2022, aceștia doresc o stație spațială permanentă.

Majoritatea misiunilor pe Marte s-au soldat cu eșec. Fie că a fost Rusia, Statele Unite, Europa, China sau India, misiunile lor s-au încheiat abrupt pe Planeta Roșie. Acum, China încearcă din nou.