Pilot Simona Maierean
Pilot Simona Maierean (foto: NATO)

Simona Maierean (33 de ani) este prima româncă ce a zburat cu un avion supersonic pe 13 martie 2009 cu un MiG-21 LanceR.

Acum, Siomona a mai bifat o performanță fiind prima femeie din Europa care a obținut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al NATO

Locotenent comandant Simona Maierean, pilot în programul Strategic Airlift Capability (SAC), face parte dintr-o echipă multinațională din 12 țări membre NATO și partenere care au condus mai multe misiuni pentru a livra rechizite și echipamente medicale aliaților și altor țări care au avut nevoie în timpul pandemiei COVID-19.

SAC finanțează trei avioane de transport C-17 Globemaster III, cu sediul în baza aeriană Pápa din Ungaria. Orele de zbor sunt utilizate pentru apărarea națională, NATO, Uniunea Europeană și misiunile umanitare.

„Din programul SAC fac parte 12 națiuni care își împart o flotă de trei aeronave, pentru a duce la îndeplinire diferite misiuni în întreaga lume. Dacă o misiune normală durează câteva săptămâni, aceste misiuni de răspuns rapid pot fi planificate și lansate în doar două-trei zile. Așa că viteza de reacție s-a schimbat într-o mare măsură. Personal, am pilotat în cadrul unei misiuni românești de răspuns rapid. Am adus echipamente medicale din Coreea de Sud la București. Chiar era nevoie de acele echipamente. Nu ai prea mult timp să pregătești și să planifici misiunea în avans, așa că trebuie să reacționezi repede și să îți folosești experiența. Trebuie să lucrăm toți împreună și să facem lucrurile să se întâmple într-un timp scurt.”, a declarat Simona Măierean pe canalul oficial al NATO.

Pilot Simona Maierean
Pilot Simona Maierean (foto NATO)