Navă ( foto: pixnio.com)

Zeci de migranți s-au aruncat de la bordul unei nave de salvare pentru a ajunge în Sicila  după ce echipajul a așteptat 10 zile autorizația de a îi debarca- scrie The Guardian.

124 dintre cei 273 de refugiați și migranți de pe vasul de salvare s-au aruncat în apă- a anunțat organizația guvernamentală spaniolă „Open Arms”. Refugiații au fost salvați de garda de coastă italiană și aduși în portul Palermo.

„Este pentru prima oară când atât de mulți refugiați s-au aruncat în apă în așteptarea debarcării. Joi, 76 de persoane s-au aruncat în apă, iar astăzi alți 48. Aceste gesturi reprezintă frustrarea și disperarea ajunse la apogeu. Bărbați și femei care au trecut prin traume și suferințe inimaginabile sunt apoi stresați de aceste lungi amânări care durează zile, poate chiar săptămâni.”, spune Riccardo Gatti, șeful misiunii de salvare de pe Open Arms.

Vasul Open Arms a salvat oameni aflați în mijlocul mării pe bărci improvizate la începutul lunii. Toți au plecat spre Europa din Libia, acolo unde fuseseră abuzați și torturați. Conform Open Arms și altor ONG-uri din Italia, mulți dintre oamenii de la bord aveau urme de arsură și alte urme de violență pe corpuri. Aproape toți suferă de sindrom post-traumatic din cauza abuzurilor prin care au trecut în țările de origine și în timpul călătoriei.

Gatti spune că refuzul autorităților italiene de a îi accepta pe refugiați le-a crescut nivelul stresului atât de mult încât mulți s-au aruncat pur și simplu în apă, unii dintre ei neștiind nici măcar să înoate.