proteste, magazin, carrefour, brazilia
Proteste violente la un supermarket Carrefour din Brazilia (sursa foto: AFP / Youtube)

Peste 1.000 de manifestanți au atacat vineri un supermarket Carrefour Brasil din orașul Porto Alegre din sudul Braziliei, după ce agenții de securitate l-au bătut pe un bărbat negru din magazin până ce acesta a decedat, potrivit AFP.

Crima, care a provocat proteste în toată Brazilia, a avut loc joi, când un angajat al magazinului a sunat la securitate după ce bărbatul a amenințat că o va ataca, a declarat canalul de știri GloboNews, citând poliția militară de stat din Rio Grande do Sul.

Imaginile amatorilor cu bătaia și omagiile aduse victimei au fost publicate pe rețelele de socializare. El a fost identificat în mass-media locală de tatăl său ca Joao Alberto Silveira Freitas, în vârstă de 40 de ani.

Site-ul de știri G1 a raportat ulterior că o analiză inițială a institutului de criminalistică de stat a indicat că cauza morții ar putea fi asfixierea.

Într-o declarație de vineri, unitatea locală a companiei franceze Carrefour SA a declarat că regretă profund ceea ce a numit o moarte brutală și a spus că a luat imediat măsuri pentru a se asigura că cei responsabili sunt pedepsiți legal.

Carrefour SA a spus că va rezilia contractul cu firma de securitate, va concedia angajatul responsabil de magazin în momentul incidentului și va închide magazinul în semn de respect.

Într-o serie de tweet-uri în portugheză, vineri seară, președintele și CEO Carrefour, Alexandre Bompard, a spus că imaginile postate pe rețelele de socializare sunt „insuportabile”.

„Măsurile interne au fost imediat puse în aplicare de Carrefour Brazilia, în special față de compania de securitate implicată. Aceste măsuri nu merg suficient de departe. Valorile mele și valorile Carrefour nu permit rasismul și violența”, a spus Bompard.

El a solicitat o revizuire completă a instruirii angajaților și a subcontractanților cu privire la valorile de securitate, diversitate și toleranță.

La Porto Alegre, protestatarii au distribuit vineri după-amiază autocolante care înfățișau sigla Carrefour pătată de sânge și au cerut boicotarea lanțului. Au ridicat un banner în portugheză în care scria „ Viața negrilor contează” și semnele care cereau dreptate pentru Beto, o poreclă pentru victimă.

Protestul a devenit violent vineri seară, în timp ce manifestanții au spart geamurile și vehiculele de livrare din zona de parcare a supermarketului. Un martor Reuters a văzut poliția trăgând gaze lacrimogene asupra protestatarilor.

În Sao Paulo, zeci de protestatari au spart geamurile din față ale unui magazin Carrefour cu pietre și au asaltat clădirea, vărsând produse pe culoare. În Rio de Janeiro, aproximativ 200 de protestatari s-au adunat în afara unui alt magazin Carrefour.

20 noiembrie este onorat în multe părți ale Braziliei ca Ziua Conștientizării Vieților Negrilor. Brazilienilor le place să se gândească la țara lor ca la o „democrație rasială” armonioasă, iar președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro neagă prezența rasismului. Dar influența sclaviei, abolită în 1899, este încă evidentă.

Brazilienii negri sunt de aproape trei ori mai predispuși să fie victime ale omuciderii, potrivit datelor guvernamentale din 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugăm lasă un comentariu!
Numele tău