Afaceri subterane cu masti si echipamente medicale (Rise Project)

Afacerile cu echipamente sanitare ale regimului Iohannis (prefer formula regimul Iohannis, deoarece mafioții implicați în aceste mișmașuri aparțin nu numai politicienilor din PNL, dar și generalilor din Sistemul instituțiilor de forță) sînt printre cele mai scandaloase din Istoria României moderne lesne de pus alături de afacerile răsunătoare Strousberg, Tramvaielor, Skoda, Payot, a batistelor cu monograma lui Carol al II-lea și în postdecedecembrism afacerea Retrocedărilor prin ANRP, scrie Ion Cristoiu pe blogul său.

Rețeta e simplă

Se invocă o Nevoie urgentă, cerută de un Pericol sau de un interes național pentru ca statul să-și desfacă baierele pungii fără să se uite dacă e legal și mai ales dacă e necesar să se cheltuiască atîta.

Pe 4 aprilie 2020, Spitalul clinic de boli infecțioase din Galați s-a trezit la ușă cu un aparat de tip Real Time PCR în valoare de 300.000 de lei, pe care nu-l ceruse. Aparatul nu funcționează nici acum, deoarece punerea sa în mișcare cere o sumă importantă de bani, pe care Spitalul n-o are. Odată cu aparatul Spitalul s-a trezit și cu factura de achitare a costului. Evident, spitalul n-are bani în buget pentru așa ceva. De atunci Spitalul duce o corespondență intensă cu Ministerul Sănătății care a pricopsit spitalul cu aparatul, dar mai ales cu factura, pentru a pune în funcțiune aparatul și a stabili cui aparține el.

Partea gogoliană e cea cu aparatul inutil lăsat la ușă de șoferul venit de la București, aparat pe care nimeni nu-l ceruse, dar tocmai de aceea musai de achitat de spital. Cum spuneau autorii materialului, e ca și cum o firmă ți-ar lăsa la ușă un televizor pe care nu l-ai comandat, dar pe care trebui să-l plătești la prețul impus de firmă.

O dată trecută partea gogoliană ajungem direct în partea mafiotă

Aparatul a fost trimis spitalului mai precis vîrît pe gît de Unifarm, celebra firmă a lui Adrian Ionel. Presupun că lucrurile au stat așa. Unifarm a plătit unor șmecheri o comandă de astfel de aparate. Fără să se uite la preț. Nu de alta, dar Unifarm e firmă de stat. Pretextul comandării în stil heirupist, și fără o minimă preocupare de economisire l-a reprezentat Nevoia socială dictată de Pericolul de pandemie. După care prin ministerul Sănătății, care e unic acționar al Unifarm, le-a vîrît pe gît spitalelor. Așa s-a întîmplat cu toate echipamentele sanitare, dar mai ales cu măștile.

Sorina Matei a dezvăluit pe cristoiublog.ro că în prefața stării de urgență companiei Unifarm i s-a deschis o linie de credit de către o bancă de stat. Nu de alta, dar să aibă bani pentru afaceri de corupție. Tot sub pretextul unei Nevoi naționale s-a derulat afacerea celor 115 milioane de măști pentru persoanele defavorizate.

Pe cristoiublog.ro am postat o rubrică menită a semnala numărul de zile trecute de cînd s-a încheiat licitația. Am ajuns cu cifra la 17 zile. Firma a cîștigat licitația jurînd că le va aduce în șapte zile. Nu cred că aceste măști vor ajunge vreodată la persoanele defavorizate.

PNL avea nevoie ca de aer de bani pentru campania electorală.

Mai erau și niște generali care urmau să-și rotunjească conturile. Și atunci s-a căutat și s-a găsit ceea ce în postdecembrism se numește interfață. Insul dispus să se angajeze într-o afacere cu cîntec prin care el să cîștige cam 5 la sută din afacere, restul de 95 revenind altora. După ce s-a găsit, s-a inventat o nevoie socială. Persoanele defavorizate trebuie să primeasă măști de la stat. Și din acest moment totul a mers ață.

Integral pe cristoiublog.ro