alexandru, rafila
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a declarat că numărul real al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus ar putea fi în România de 10, sau chiar 20 de ori mai mare decât cel declarat. Situația este cauzată de numărul mare de pacienți asimptomatici, care nu au știut că sunt purtători ai virusului. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat Digi24.

Profesorul a explicat faptul că astfel de cifre sunt caracteristice oricărei țări din lume, România nefiind un caz special. Cifrele au fost stabilite în alte țări în urma studiilor de seroprevalență. Un astfel de studiu se pregătește și în România, iar rezultatele sale vor cuprinde numărul complet de persoane care au contactat virusul, simptomatic sau asimptomatic, iar acum au anticorpi împotriva acestuia.

Numărul îmbolnăvirilor în România a ajuns de la 26 februarie la 22.165 de cazuri, în condițiile în care au fost testate persoanele simptomatice și persoanele care aparțin unor anumite categorii, cum ar fi cadrele medicale, pacienții oncologici, cu dializă, etc.

Într-un interviu anterior, Alexandru Rafila a declarat că o testare în masă a populației nu ar avea o prea mare relevanță epidemiologică. Motivul dat de profesor este că în timpul unei astfel de testări, până când sunt analizate toate probele și este obținut rezultatul final, numărul celor bolnavi se poate schimba, luând în calcul persoanele testate negativ fiind în perioada de incubație sau cei care contactează virusul după prelevare probelor.