Doar câteva sute de persoane vindecate de COVID-19 au donat plasmă pentru tratarea pacienților în stare critică

Potrivit unui comunicat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad transmis, marți, unitatea medicală a primit avizul Ministerului Sănătăţii pentru tratamentul cu plasmă recoltată de la donatori vindecaţi.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a anunțat că primul pacient tratat la Arad cu plasmă recoltată de la un donator vindecat de COVID-19 s-a însănătoșit, acesta continuând medicația cu antibiotic și terapia respiratorie adjuvantă.

„Primul pacient tratat cu plasmă, la Arad, s-a vindecat de COVID-19. Pacientul, în vârstă de 61 de ani a fost confirmat cu infecție SARS CoV-2, a fost internat pe Secția de Boli Infecțioase Adulți și transferat pe Compartimentul ATI COVID-19 din Grădiște. Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a primit avizul Ministerului Sănătăţii pentru includerea în programul de tratament cu plasmă recoltată de la donatori vindecaţi”, se arată în comunicat.

Medicul coordonator al Compartimentului ATI COVID-19, Mihaela Albu Gulyas, a afirmat că pacientului i s-a administrat plasmă recoltată de la un donator vindecat de COVID-19, iar după ce testele II și III, efectuate la interval de 24 de ore au ieșit negative, a fost transferat pe Secția Clinică Anestezie și Terapie Intensivă I.

Medicul șef Secție Clinică Anestezie și Terapie Intensivă I, Cristian Nicolescu, a declarat la rândul său că, în momentul de față, pacientul necesită oxigeno-terapie intermitentă, continuă tratamentul antibiotic și terapia respiratorie adjuvantă, vestea bună fiind că se alimentează și mobilizează singur.