Raed Arafat (sursa: Facebook / Raed Arafat)

Șeful Institutului pentru situații de Urgență a vorbit vineri seara, la Digi24, despre situația din ultimul timp a infectărilor cu noul coronavirus. Acesta susține că este mai îngrijorat ca acum o lună. 

„Trendul de creștere a numărului cazurilor confirmate”, a început Arafat.

Acesta a prezentat mai multe grafice realizate pe baza situație infectărilor cu coronavirus, dar și a deceselor cauzate de virus.

Acesta susține că procentul confirmaților din totalul testelor. crește: „Am ajuns la 3%, acum 2 zile am atins 5%. Înainte eram la 2%”.

Un alt grafic prezentat de Arafat este cel al intersectării între cazurile active și cele care se vindecă. Scăderea cazurilor confirmate față de cele active, situația este una bună. Momentan, în România, se întâmplă fix invers.

Tendința numărului deceselor este și ea în creștere, arată Arafat.

Un alt grafic prezentat de șeful ISU este cel al indexului de distanțare socială. Acum, nu mai suntem în „zona de siguranță”.  Acum suntem la 15, adică numărul de zile necesar unui cetățean pentru a-l infecta pe altul. Înainte de relaxare, ne aflat la 36 de zile la acest indice, susține Arafat.

„Sunt mai îngrijorat ca acum o lună”, a confirmat Arafat. El crede că după primul val de relaxare, au apărut teoriile conspiraționiste, iar lumea a început să nu mai respecte regulile de protecție și distanțare socială.

„Zile acestea sunt cruciale pentru evoluția din țara noastră. Vor începe controalele foarte serioase la terase, magazine de retail. Nu mai merge așa” , a concluzionat Arafat.