Nelu Tătaru și Raed Arafat (sursa: Facebook)

După ce presa a sesizat o discrepanță majoră în raportările Grupului de Comunicare Strategică privind lipsa din statisticile oficiale a peste 3 mii de cazuri active de Covid-19, autoritățile susțin că aceste cazuri active sunt din perioada în care nu am avut o lege a carantinei ci că e vorba de cazuri pozitive neinternate.

Aproape jumătate din cazurile active de covid-19 nu se regăsesc în cifrele oficiale, demonstrează un articol HotNews, bazat pe niște operații simple făcute cu cifrele oficiale comunicate de autorități.

Teoretic, pentru a afla numărul de cazuri active, putem scădea scădea din numărul total al îmbolnăvirilor (33.585) numărul persoanelor vindecate (23.798) și numărul persoanelor decedate (1.931). Rezultatul operației este de 7.856 de cazuri active.

Însă numărul de cazuri active ar trebui să fie același și dacă însumăm numărul persoanelor spitalizate (3.308) cu numărul persoanelor externate la cerere (658). Rezultatul aceste operații este de 4.460 de cazuri active, cu 3.390 de cazuri mai puțin decât cele declarate. Astfel, se poate concluziona ca aproape jumătate dintre cazurile active declarate lipsesc din cifrele comunicate.

Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică:

Având în vedere solicitările primite de Grupul de Comunicare Strategică referitoare la evoluția cazurilor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19), în contextul generat de decizia Curții Constituționale a României, publicată în data de 2 iulie a.c., facem următoarele precizări: În intervalul 2 – 20 iulie a.c. în România au fost confirmate 10.393 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, 3.384 persoane declarate vindecate și 351 persoane decedate. Totodată, au fost externate 1.396 persoane asimptomatice după 10 zile de la depistare și 972 persoane externate la cerere, depistate pozitiv la testul pentru noul coronavirus.

În același interval au fost spitalizate în medie 4071 persoane, atât în secții cât și în ATI, în data de 2 iulie a.c. fiind internate 4.252 persoane, iar în data de 20 iulie a.c. 4.748 persoane.

Din analiza seriilor de date raportate reiese faptul că aproximativ 3.680 persoane confirmate pozitiv în acest interval de timp, în condițiile absenței instrumentelor legislative care să permită măsuri medicale, nu au făcut obiectul internării în spitale, nu au făcut obiectul externării ca persoane asimptomatice după 10 zile de spitalizare și nici ca persoane externate la cerere.

De asemenea, în urma analizei s-a constatat faptul că aproximativ 1480 de persoane confirmate cu noul coronavirus fac parte din categoria persoanelor vindecate, reprezentând cazuri care au beneficiat de prevederile Ordinului Ministrului Sănătății 487/2020 (aflat în vigoare în perioada 24 martie a.c. – 21 mai a.c.) care a permis fie externarea cazurilor ușoare, fie tratarea acestora la domiciliu, fără a mai fi declarate vindecate, în sistemul de raportare, la împlinirea termenului de izolare de 14 zile. În aceeași situație s-au aflat categorii de persoane din centre rezidențiale, persoane cu boli neuro-psihice, personal medico-sanitar și de îngrijire. Având în vedere numărul persoanelor considerate vindecate, se va rectifica în consecință numărul cazurilor considerate active în infectarea cu noul coronavirus.

În intervalul 2 – 20 iulie a.c.