pacient, stare, grava, coronavirus
Pacient în stare gravă bolnav de coronavirus (sursa: Tricare)

Autoritățile din Buenos Aires a adoptat joi o lege prin care se asigură „un drept la adio” pentru persoanele cu forme grave de COVID-19. Decizia a fost luată pentru că aceștia mor deseori în singurătate, informează AFP citat de Agerpres

Municipalitatea din Buenos Aires a aprobat un protocol care va permite unei rude cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani să însoţească în spital bolnavul de COVID-19 aflat în fază terminală.

„În mare parte a lumii, coronavirusul a fost definit ca o boală a singurătăţii. Există numeroase cazuri în care familiile simt că rudele lor au murit pentru că s-au simţit prea singure în spital”, a declarat deputatul Facundo del Gaiso, iniţiatorul proiectului de lege.

„Medicii şi infirmierele pot să îi acompanieze pe bolnavi. Ei fac acest lucru în mod efectiv, ei le transmit afecţiune. Dar nu persoanele cu care bolnavii şi-au împărţit întreaga viaţă sunt cele care sunt alături de pacienţii în fază terminală”, a adăugat el.

Însoţitorul trebuie să îndeplinească și anumite condiții: nu trebuie să aibă boli preexistente, care l-ar include într-un grup de risc, şi nu trebuie să fie o femeie însărcinată.

Unităţile medicale trebuie să ofere însoţitorului un echipament identic celui folosit de medici atunci când se află în proximitatea pacienţilor. În plus, tot unităţile medicale trebuie să le asigure consiliere psihologică.

Oraşul Buenos Aires şi periferiile sale concentrează o majoritate consistentă, aproape 85% din a cazurilor de infectare cu SARS-Cov-2 raportate în Argentina.

Iniţiativa ce vizează asigurarea unei morţi demne pentru bolnavii de COVID-19 aflaţi în faze terminale a fost lansată în urmă cu câteva săptămâni, când mai mulţi experţi au subliniat importanţa acestui aspect.

Înainte de adoptarea protocolului, doar un spital şi o clinică privată din Buenos Aires permiteau accesul unui însoţitor în rezerva unui bolnav de COVID-19 aflat în fază terminală.

Proiecte similare celui care a fost adoptat joi la Buenos Aires sunt în curs de examinare în alte 10 provincii argentiniene.