Biserica Ortodoxă Română ( foto: facebook)

Biserica Ortodoxă Română reacționează după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că a interzis pelerinajul de Sfântul Dumitru în București. Purtătorul de cuvânt BOR, Vasile Bănescu, a declarat că gestul reprezintă  „un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată”.

Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitatea socială imediată”, afirmă Vasile Bănescu, potrivit unui comunicat transmis presei.

„Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum”, completează el.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române precizează că „aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”.

„Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”, completează Vasile Bănescu.

2 COMENTARII

  1. Trebuie spus clar ce fac autoritățile, deja am intrat in era persecuțiilor , cine a ajuns la conducere urăște tot ce e normal si romanesc. Daca ar putea ar tăia salariile celor din biserică, ar începe sa interzică slujbe pelerinaje, după model occidental spunând ca se supăra arabii, sau vecinii sau cate unu care e platit sa protesteze. Ei sunt in stare ca pentru un ciudat plătit să abereze , să oprească întreaga activitate a bisericii si a altor instituții , așa cum au mai făcut si in falsa pandemie .

Comments are closed.