Donald, Trump, președinte, SUA
Donald Trump (sursa: gettyimages.com)

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că ia pastila anti-malarie hidroxiclorochina ca o măsură preventivă împotriva Covid-19, deși oamenii de știință au avertizat cu privire la efectele secundare, notează BBC.

Cercetătării efectuează studii pentru a examina dacă hidroxiclorochina (și clorochina, un medicament asociat acestuia) sunt eficiente împotriva coronavirusului.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că este îngrijorată de rapoartele care arată câți oameni care practică automedicația își compromit starea de sănătate.

Există dovezi că ar putea trata COVID-19?

În cadrul unei conferințe de presă din aprilie, președintele Donald Trump a spus: „Ce aveți de pierdut? Luați-o!”, făcând referire la hidroxiclorochină. În urma declarațiilor președintelui american s-a observat o creștere uriașă a cererii pe piață pentru clorochină și hidroxiclorochină.

Tabletele care conțin clorochină sunt folosite de mult timp în tratamentul malariei pentru a reduce febra și inflamația, iar speranța cercetătorilor este că pot acționa și împotriva virusului COVID-19.

Cu toate acestea, la momentul actual nu există dovezi suficiente cu privire la utilizarea lor eficientă, fie în prevenire, fie în tratamentul coronavirusului.

Există, de asemenea, riscul unor reacții adverse grave, inclusiv leziuni renale și hepatice.

Franța, India și câteva țări din Orientul Mijlociu au aprobat utilizarea clorochinei în tratarea și prevenția COVID-19.