wuhan, china
Wuhan, China (sursa foto: Pixabay)

Aproape 10 luni de la apariția coronavirusului în orașul chinez Wuhan, cetățenii dau în judecată guvernul pentru o presupusă acoperire a focarului. Ei susțin că măsurile au fost luate cu întârziere și că autoritățile știau de magnitudinea epidemiei, conform The Independent

Odată ce coronavirusul a atins apogeul în zonă, provincia Hubei a fost în carantină generală mai mult de două luni, din 23 ianuarie până în 8 aprilie. Autoritățile sunt acum acuzate că știau despre focar cu câteva săptămâni înainte.

Zhang Hai, cetățean din Wuhan, a declarat că a decis să intenteze un proces pentru a obține dreptate pentru tatăl său, care a murit brusc după ce a contactat Covid-19 când a fost la spital pentru o intervenție chirurgicală ortopedică pe 23 ianuarie.

„El devenea din ce în ce mai bolnav, iar spitalul i-a făcut în cele din urmă un test de acid nucleic pe 29 ianuarie, la aproape o săptămână după ce a început să prezinte simptome de Covid-19″, a spus Hai.

„I-au dat rezultatul pozitiv la 30 ianuarie și a încetat din viață la 1 februarie.”

Domnul Hai a cerut ajutor de la Yang Zhanqing, un activist chinez cu sediul în SUA, care ajută familiile afectate să formeze o echipă juridică.

Grupul a adunat în scurt timp mai multe de 40 de persoane afectate din provincia chineză. Cu toate acestea, oamenii au început să primească amenințări din partea autorităților chineze.

Zhang Hai spune că a fost interogat de mai multe ori de poliția locală și că toate conturile sale de pe rețelele sociale au fost șterse, dar a continuat și a intentat un proces împotriva guvernului orașului Wuhan, guvernatorului provincial Hubei și a unui spital chinez, cerând și o compensație bănească.

La doar câteva zile după ce a trimis documentele legale la Curtea Intermediară din Wuhan, un grefier al instanței l-a sunat pe domnul Hai și i-a spus că i-au respins procesul, deoarece „nu îndeplinea criteriile pentru înregistrarea cazului”.

Zhang Hai a spus că apoi a intentat un alt proces la Curtea Populară Superioară a Hubei-ului la mijlocul lunii august, dar până acum nu a primit niciun răspuns.

Încă patru persoane au intentat procese împotriva guvernului orașului Wuhan și a guvernatorului provincial Hubei, cerând, de asemenea, despăgubiri.

Provincia Hubei a fost cea mai afectată din China, cu 4.512 decese și aproape 70.000 de cazuri. De atunci, viața din Wuhan a revenit încet la normal.